Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

"Най-великото от към последствията умение, което притежава човек, е умението да избира."

Дж. Мартин Коу

Едно от условията на успешната кариера, а и на съответстващите на вашите очаквания заплащане и шансове за бързо издигане в длъжността, се явява изборът на подходящия шеф.

Върху трудовите отношения възникващи при постъпването на работа може да се гледа като на един вид „брак”, в който вашият шеф играе ролята на „съпруга”. Неговата или нейната роля в определянето на това, колко голямо ще бъде вашето заплащане, колко ще ви харесва да работите, колко големи ще бъдат вашите шансове на бързия ръст и изобщо, доколко ще бъде нагласен вашия трудов живот в дадено обкръжение, е огромна.

Докато търсите работа следва да задавате на своят потенциален началник много въпроси. Вашата задача е да се уверите, че ще ви бъде приятно да работите с този човек като негов подчинен. Уверете се, че този човек предизвиква у вас симпатия, уважение и желание да работите под неговото ръководство. Преди да започнете работата си с него, следва да придобиете твърда сигурност, че този човек е способен на приятелски съвет и подкрепа и че можете да очаквате негова помощ във вашето по-нататъшно професионално израстване.

Добрите ръководители, както изглежда, притежават ред качества, които ги обединяват без значение в каква отрасъл те работят. Първо, добрите шефове се отличават с честност. Когато те нещо обещават, те спазват своята дума. Ако кажат, че ще направят нещо, те постъпват точно според обещаното. Ако ви обещаят, че ще преразгледат вашата заплата, те не отлагат за дълго този въпрос, а го решават в посочения срок.

Когато ви възлагат задача, добрите шефове я излагат ясно и точно. Те не пестят време, за да се уверят доколко добре сте разбрали какви резултати се очакват от вас и в какви срокове. Те не подминат възможността да се поинтересуват какво е вашето мнение относно това, как следва да се изпълнява дадена задача и винаги са отворени за нови и оригинални идеи.

Добрите лидери проявяват загриженост по отношение към своите подчинени. Това значи, че те проявяват еднакъв интерес към вас като към човек и като към работник. Често това се изразява в това, че те се интересуват от вашия живот извън работата, питат за здравето на родителите, питат колко е добре съпругата/съпругът и децата. Те искрене се интересуват от вашите грижи, защото те могат да влияят върху качеството на изпълняваната от вас работа.

Това не значи, че добрият шеф е призван да бъде изповедник или социален работник. Добрият шеф винаги ви възприема като цялостна личност, която има живот освен работата.

Качеството на своите отношения с ръководителя винаги може да бъде оценено по това, колко свободно се чувствате с него или нея, когато започвате искрен, отворен разговор за това, което ви интересува в даден момент. Когато виждате, че към вас идва ръководителят, нормалната ви реакция трябва да бъде радост, както при срещата с приятел, отколкото тревога и дори, както се случва понякога, страх.

Вероятно най-доброто свидетелство на това, че шефът ви е добър, а работата доставя удоволствие, е вашето добро настроение. Вие много се смеете, когато сте на работа. Вие сте доволни от себе си и усещате своята значимост като работник и човек.

Работата под ръководството на добър шеф стои въз основата на високите шансове за добра заплата и бързо издигане в службата. Добрите шефове ги има навсякъде.

Започвайте да действате веднага!

Още днес си направете мислен идеал на ръководител. Помислете за хората, под чието ръковоство сте се учили или работили преди. Съставете списък с личностните качества и особеностите на поведение, които ги обединяват. Доколко направеният от вас идеален образ на ръководител съответства на образа на сегашния ви шеф?

Проявете инициатива в това да подобрите отношенията си със своя началник, ако усещате, че има нужда от това. Отидете при него или нея и честно и направо кажете за своето виждане относно какво трябва да бъде направено от негова или нейна страна, за да се чувствате по-добре на своето работно място и, съответно, да работите по-ефективно. Обяснете какво би ви помогнало да давате още по-голям принос към работата на фирмата. Повечето началници имат добра нагласа да водят този диалог, ако от вашата страна всичко се представя като полезен съвет, а не като излишни изисквания или критика.

Прочетено: 1,469 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 16.12.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!