Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

"Изборът е ваш. Имате в ръцете си кормило. Можете да поддържате курс, който желаете, към мястото, където желаете да пристигнете – днес, утре или след много дни."

У. Клемент Стоун

В нашето време, когато всичко непрекъснато се променя, много фирми растат, разширяват сферите на своето влияние и дават работа на хиляди хора. Те също така предлагат невероятни възможности за мъже и жени, които искат да постигнат по-бърз и по-забележителен успех, без да остават удовлетворени от късмета на средностатистическия човек.

Наред с това много други фирми, както изглежда, са изчерпали своите възможности за по-нататъшен ръст, а някои изобщо са преживяли падеж, както общо икономически, така и в количеството на наличните и създаваните работни места. Те продължават да наемат хора, които да заемат местата на уволнените или пенсионираните, обаче вследствие на нарастващата автоматизация на производството, използването на нови технологии, промени в предпочитанията на клиентите и конкуренцията, тези фирми имат слаб потенциал за значителен ръст поне през близките години. Вашата първа задача на пътя към успешната кариера се състои в това да се научите да различавате бързорастящите фирми от тези, които демонстрират слаб ръст.

Работейки в бързо растящата фирма, вие можете значително да се придвижите по пътя към по-високо заплащане на вашия труд и към шансовете за по-високи длъжности за две-три години, отколкото за пет-десет години работа във фирма със слаб ръст. Много хора напълно са променили живота си, като само са преминали на другата страна на улицата и са намерили работа от друго естество във фирма, която влиза в бързо нарастващия сектор на икономиката.

Внимателно огледайте своят собствен комплект от таланти и умения, оценявайки го като налични средства, не по-малко ценни, отколкото парите. След това погледнете на пазара на труда като на борса, където вие с помощта на инвестиране на своите средства се надявате да получите доста висока печалба. Разглеждайте своите ментални, емоционални и физически сили в качеството на „хуманитарен капитал”, който следва да вложите по начин, който връща максимален доход от вашия труд. Бъдете пълен егоист, когато става дума да отдадете предпочитанията си за някаква конкретна фирма и после да жертвате значителна част от своето време, като работите за нея.

Когато намерите желаната работа във фирма, която ви харесва, следва изцяло да се отдадете на работата, изпълнявайки я само „отлично”. Непрекъснато търсете начини да покачите своята ценност като работник в очите на ръководството. Подобна стратегия ще ви осигури значителни шансове за получаване на по-висока заплата и за израстване в длъжността в близките месеци или, в краен случай, години.

Започвайте да действате веднага!

Още днес си организирайте екскурзия по местния трудов пазар. Обръщайте внимание на фирми и предприятия, които се споменават в средствата за масово осведомяване и се характеризират като перспективни – заради ръста на производството, перспективната иновационна дейност или ръста на стойността на акциите на това предприятие. Определете има ли сред набелязаните от вас фирми тази, която предизвиква интерес, специална симпатия или отговаряща на вашите представи за идеалното работно място.

Проведете изследователска работа. Обърнете се към вестници, списания, отидете до читалището. Потърсете в интернет. Силата е на страната на човека, който притежава най-прясната и пълна информация. Освен това поговорете с хората, които са свързани с фирмата или работят във фирма от този тип, който ви допада. След това попитайте за наличието на свободна длъжност и питайте какво естество умения и знания трябват на човек в интересуващата ви длъжност, за да бъде успешен. Подобна подготвителна изследователска работа може из основи да промени вашия живот.

Прочетено: 1,491 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 09.12.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!