Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Вашият успех в живота, във всяка негова област, ще се определя от степента на вашата отдаденост повече, отколкото от всеки друг фактор.”

Вине Ломбарди

Вземете решение и се подчинявайте на изискването да бъдете най-добри в своята сфера на дейност. Още от днес направете стъпки към това да влезете в 10-те процента от най-добрите във вашата област специалисти. Погледнете хората, постигнали успех и си спомнете за това, че почти всеки от тях е започнал от нулата. Ако те са постигнали нещо, то следва да се учите от тях. Вие сте достатъчно умни и притежавате други лични качества. Ако днес някой се е озовал преди вас, то това е само защото той или тя прави нещо по-различно от вас. Каквото и да е постигнал друг човек, вие също сте способни да го постигнете, трябва само да знаете как да го направите.

Началната точка от която ще се превръщате в един от най-добрите специалисти в своята област, трябва да стане определянето на ключови резултати, присъщи на вашата работа. Това е пряко свързано с уменията и способностите, които трябва ясно да демонстрирате по определен начин, за да постигнете резултати, въз основата на които вашият началник ще оценява вашата работа. Колкото по-изразително ги демонстрирате, толкова по-добре.

Почти винаги съществуват най-много пет или седем ключови резултата. Вашата способност да постигате чудесни резултати във всяка от ключовите категории се явява основен показател за качеството на вашата работа като цяло. В същност, качеството на ключовите резултати определя нивото на това, колко ви плащат за вашата работа и доколко са високи вашите шансове за израстване в службата.

След като определите ключовите категории на резултатите, питайте себе си за следното: „Какво умение (способност), ако го имам и го правя съвършено, би оказало най-голямо положително влияние върху моята кариера?”

Това е един от най-полезните въпроси, които човек, който се грижи за своята кариера, може да зададе на себе си. Ако в момента не можете да си кажете, какво точно е това умение (способност), идете при своя началник и го питайте. Питайте своите колеги. Питайте своите близки. Каквото и да ви струва това, наложително е да разберете, какво е това умение, което може да засили вашите успехи.

След като вече сте наясно с този въпрос, трябва да са посветите на усъвършенстването на този аспект така, все едно от това зависи вашата съдба – защото това е точно така.

Когато имате пълната яснота относно извънредно важното умение, което ви липсва, трябва да сложите сред най-важните си цели целта да придобиете това умение. Трябва да запишете тази цел на хартия, като я допълните с плана за нейното постигане, след което да се подчините на необходимостта да работите всеки ден за осъществяването на плана. Всекидневната работа по усъвършенстването на своите възможности в областта на ключовите категории на резултати е толкова ефективна, че е способна изцяло да промени вашия живот.

Основната ви цел е качествената работа. Вземете решение да поемете по пътя към постигането на перфектни резултати във всичко, което правите. Подчинете се на изискването да изпълнявате своята работа по най-добрия начин. Поставете качеството начело на своята работа и не отстъпвайте от тази позиция до края на дните си.

Започнете да действате веднага!

Вашият живот ще стане по-добър само след като вие самите станете по-добри. Съставете списък с всички задачи, които вършите в своята работа и с всички резултати, които се очакват от вас.

Изучете получения списък, обсъдете го с други хора и след това определете един навик, който, ако владеете до съвършенство, би оказал най-съществено влияние върху вашата кариера.

Определете си стандарти за изпълняваната от вас работа, измислете система, която позволява да преценявате постиганите от вас резултати. Това, което може да бъде оценено, трябва да се направи. Най-лесния начин е да въведете система от точки, която позволява да се прави оценка на извършваната работа. Често сравнявайте постигания от вас среден резултат със стандарта, който сте си определили. Според постиганият от вас краен резултат извършвайте стъпки към по-нататъшното усъвършенстване на своята работа.

Прочетено: 1,435 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.04.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!