Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Гледам нагоре към мощната корона на висок дъб и разбирам, че той е пораснал толкова голям и силен защото е раснал бавно и сигурно.”

Уилферд А. Петерсон

Посветете живота си на непрекъснато учене. Отделете себе си от болшинството, като станете човек, който непрекъснато усъвършенства себе си и работи върху себе си повече, отколкото който и да е във вашата фирма. Ако вземете такова решение и упорито го следвате, ще осигурите за себе си важно предимство пред конкурентите през цялата си кариера.

Истината е в това, че по-голямата част от знанията и уменията, които притежавате днес, имат „период на разлагане” не повече от две и половина години. Това значи, че след изтичането на пет години всичко, което знаете днес за своя бизнес, напълно ще остарее и ще загуби своята актуалност. За да оцелеете и преуспявате в стремително променящия се свят, имате нужда непрекъснато да подновявате своите знания и умения, при това с все по-нарастващ темп. На вас ще ви се наложи да усвоите тъй наречените „агресивни” методи за учене, просто за да не се бавите в сравнение с другите, да не говорим за необходимостта да се движите напред. Както се е изразил Пет Райли, известния треньор по баскетбол, „ако вашите дела не вървят по-добре, значи те вървят по-зле”.

Десет процента от американците, които имат най-високите доходи, отделят за четене от два до три часа всеки ден, само за да не се откъсват от живота. Те непрекъснато са заети с това, че „попиват” нова информация от всякакви възможни източници. Техният разум е подобен на гъба, която попива информация от вестници, списания, книги, водещи телевизионни и радио-програми. Рейд Бакли е написал в своята книга „Изкуството да вещаете”: „Ако не се учите непрекъснато, не усъвършенствате своите знания и умения, бъдете сигурни, че някой е зает с това точно сега. И когато ще се срещнете с този човек, той ще ви надвие”.

В процеса на свръхбързата промяна на света в реалност на тоталната информатизация, първите лица във всеки бизнес стигат до извода, че могат да се спасят от потъване във вълната от глобални промени само ако имат достатъчна скорост, която им позволява да се държат пред тази вълна.

Днес пред вас съществува много лесен избор. Вие можете или да стъпвате в крак с промените, или да станете тяхната жертва. Затова вашата задача трябва да е непрекъснатото движение в крак с промените, както и постоянното покачване на своята квалификация. Това значи да ставате все по-перфектен специалист в делото, с което се занимавате.

Съществуват три основни пътя към непрекъснатата образователна работа.

Първият се състои в това да отделяте за четенето на специализирана литература поне един час всеки ден или повече, ако това е възможно.

Четенето за ума е същото, каквото физическите упражнения са за тялото. Ако прекарвате в четенето на хубава книга, която се отнася за вашата сфера на дейност, по един час всеки ден, това ще съответства на обема на прочетеното за седмица, ако я четете наведнъж. Една книга на седмица съответства на примерно петдесет книги на година. Петдесет книги на годината ще съответстват на петстотин книги, които ще прочетете през следващите десет години. Навикът всеки ден да четете литература, която има отношение към вашата професия, в много кратък срок ще ви превърне в един от специалистите от висока класа и, съответно, един от високо платените специалисти в своя бизнес.

Вторият път към непрекъснатото повишаване на своето образование се състои в това да слушате образователните аудио-програми по време на пътуване в своята кола. Средно собственикът на кола прекарва зад волана от 500 до 1000 часа всяка година. Това е еквивалентно на три-шест месеца, сметнати по 40 часа в седмица, които прекарвате в колата. В съответствие с учебния план на Университетът на Южна Калифорния, това се равнява на един-два пълни университетски семестъра. Вие имате шанс да станете един от най-информираните в своята дейност човек, ако вместо музика слушате аудио-програми по време на пътуването с кола.

Третия път към непрекъснатото учене минава чрез курсове и семинари, които трябва да посещавате колкото може по-често. Познатите ми хора, които работят на високоплатена работа, са готови да пътуват от единият край на страната до другия за да присъстват на дву- или три-дневен семинар, предлагащ интензивно обучение, защото знаят каква полза ще им донесе това в делата.

Хубава книга, аудио-програма или семинар са способни да ви предоставят много идеи и открития, които няма да можете да съберете за дълги години работа.

Бъдете човек, който изпитва неутолим глад към нова информация. Търсете я навсякъде. Попивайте я като гъба. Непрекъснатото лично и професионално усъвършенстване ще ви позволи да пуснете на свобода много неща от творческия си потенциал и като резултат ще ви отвори всякаква врата. Нищо няма да ви помогне толкова бързо да имате успех в придобиването на доходно и високо положение, както постигането на статут най най-знаещ и най-можещ работник в своята област, ключът към който се явява непрекъснатото повишаване на своята квалификация.

Започнете да действате веднага!

От днес имайте навик да четете всеки ден полезна литература.

Отивайте да спите по-рано и ставайте два часа преди часа, когато трябва да тръгвате за работа. Първият час сутрин, тъй наречения „златен час”, отделете за своето образование, за „инвестиции” в своят интелект.

Подобен навик да четете полезна литература – техническа, професионална или мотивационна, ще ви даде сили за остатъка от деня и след време ще промени вашия живот.

Превърнете колата си в „университет на колела”. Стремете се да не прекарвате нито минута в колата си, поне когато сте сами, без да слушате образователни аудио записи. Защото всеки такъв запис е енциклопедия от най-ценните идеи, взети от цяла редица литературни творби. Вие ще икономисвате огромно количество от време и пари, ако само превърнете пътуването със своята кола в учебно време. 

Прочетено: 1,607 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 24.03.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!