Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Човекът, който е измислил начин, който позволява да се прави или да се произвежда нещо по-качествено, по-бързо или с по-малки разходи, е осигурил за себе си бъдеще, а заедно с това и състояние.”

Дж. Пол Джетти

Способността да раждате нови идеи и рационализаторските предложения може да се разглежда като качество, което може да бъде по-важно от всичко останало при постигането на успех. Животът на много хора е станал напълно различен, след като ги е посетила възможно само една блестяща идея, донесла пробив на пазара или осигурила много голяма икономия на средства. Вие следва винаги да намирате максимално приложение на своите творчески възможности, като търсите начини да ускорите, да направите по-евтин или по-лесен процеса на работа или да покачите качеството на постиганите резултати.

Работата е там, че въз основа на последните научни данни за познавателните способности и възможностите на интелекта, вие сте потенциален гений! Във вас е вграден интелект и творчески потенциал, които в запас ще стигнат за постигането на всякакво количество от всякакви цели, които ще сложите пред себе си. Но вашите творчески способности приличат на мускули. Ако не ги тренирате, те атрофират. Ако активно използвате своите ментални способности, те непрекъснато ще се засилват. Колкото повече напрягате своя мозък при търсенето на нови идеи, толкова в по-голяма степен ставате творчески мислещ човек и толкова повече качествени идеи ви идват в главата и намират приложение във всички области от вашия живот.

Най-преуспяващите хора във всеки бизнес са тези, които непрекъснато търсят нови и качествени идеи, които могат да помогнат на фирмата да постигне своите цели. Човекът е направен така, че всеки е умен и талантлив по своя начин. Няма хора, за които може да се каже, че са с нещо по-добри от вас. Никой няма по-голям запас от творческите способности в сравнение с вас, както никой няма повече мускули от вас. Има значение само това, доколко често и добре използвате своя творчески потенциал в живота и в работата.

Ето ви няколко съвета за това, как да стимулирате в себе си генерирането на свежи идеи и по този начин, да станете по-творчески мислещ човек. Започнете от четенето на книги, списания и други публикувани материали, които касаят вашата сфера на дейност. Разменяйте мнения с хората, които се занимават с подобни на вашите дела. Правете сравнение между своя бизнес и друг бизнес, опитвайки се да определите какво от използваните там методи, процеси и нововъведения може да бъде пренесено и във вашата сфера на дейност. Без умора търсете нови идеи, дори и най-необичайните, които можете да използвате и по този начин да съдействате за процъфтяването на вашата фирма.

Съществува пряка връзка между творчеството и успеха. Колкото повече идеи родите за усъвършенстването, както на своята работа, така и за дейността на цялата фирма, толкова повече шансове за по-високо заплащане и по-бърз кариерен ръст ще имате. От напълно нов обрат в кариерата, може би ви разделя само една-единствена блестяща идея.

Започнете да действате веднага!

Дайте свобода на своите творчески сили, като непрекъснато ги използвате в своята работа и в целия живот. В теорията на творческото мислене ключова дума е „яснота”. Абсолютната яснота за три неща помага да се даде свобода на нови и качествени идеи: поставените цели, намерените проблеми и задаваните на себе си въпроси.

Постигнете пълната яснота по отношение на своите най-важни цели в работата и извън нея. Излагайте ги върху хартия.

Определете най-важните проблеми в живота си и в кариерата. Постигнете пълната яснота в тяхното разбиране.

Задавайте въпроси, стимулиращи търсенето на отговори по същество.

И най-важното – мислете „на хартия”, защото това помага да се концентрирате и да представяте на силите на мисълта си осезаем обект за внимание.

Прочетено: 1,063 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 10.03.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!