Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Силата, която живее в човека, е уникална. Никой, освен човека, не знае на какво той е способен, но дори той самия не знае, докато не опита.”

Ралф Уоддо Емерсон

Проблемите са нормална, естествена и неизбежна част от живота. В работата ви се налага непрекъснато да се сблъсквате с проблеми. Те връхлитат като вълни на бряг, една след друга. Проблемите ви преследват през целия ден, те не свършват и у дома, след работата. На практика, те никога не свършват. Радва ни само това, че освен големите проблеми, съществуват и малки, освен сериозните - дребни.

Единствения аспект на проблемната ситуация, който вие наистина можете да контролирате, е вашето отношение към проблема, начинът за действие, който прилагате, когато проблемът възниква. За съжаление, повечето хора позволяват на проблемите да ги обземат. Хората мислят за проблема и го обсъждат с други хора - кой е виновен във възникването на проблема, защо той се е появил и колко голяма вреда ще има от него. Но това малко или никак не помага за самото решаване на проблема. Вашият начин на действие, обратно на другите, трябва да се състои в това да търсите решения и да насочвате своите усилия към отстраняването на проблема, независимо какъв е той.

Хората, които са ориентирани към търсенето на решения, са най-ценени във всяка фирма. Те се отличават с позитивна и конструктивна жизнена нагласа. Те насочват усилията си към търсенето на това, което може да бъде направено в отговор на проблема, а не разсъждават за това, което вече се е случило и не може да бъде върнато обратно.

Ето ви лесен начин за действие. Вие можете да промените своето емоционално отношение към проблема от негативно и потиснато на позитивно и конструктивно за част от секунда, само като превключите своите мисли от проблема към възможното му решение. Вместо да се съкрушавате за станалото и да търсите виновните, следва най-напред да си зададете следните два въпроса: „Какво трябва да предприема във връзка с това?” и „Какво може да бъде решението?”. Вашият ум е устроен по такъв начин, че колкото повече усилия полагате за търсене на решението, толкова повече варианти ще ви се предоставят. Колкото повече време за търсене на възможното решение на проблема ще отделите чрез обмисляне и обсъждане с други хора, толкова е по-вероятно, че рано или късно ще се намери най-добрия вариант.

Ако вземете за навик да търсите най-конструктивния изход от всякаква проблемна ситуация, вие ще придобиете шанс да се превърнете в човек, който успешно отстранява проблеми, което до голяма степен се преплита с умението изобщо да се преодоляват трудности, да се постигат поставените цели и да се достигат високи резултати в работата.

Колкото по-добре се справяте с проблеми в работата и в живота, толкова по-отговорна работа ще имате след време. Колкото по-големи са проблемите, възможната вреда и опасностите, свързани с тях, толкова по-големи пълномощия ще получите и на толкова по-висок стол ще ви сложат. Както каза генерал Колин Пауелл по време на едно от своите интервюта: „да бъдеш лидер значи да умееш да решаваш проблеми”.

Успехът на вашата кариера до голяма степен ще се определя от това доколко умеете да решавате проблемите, с които се сблъсквате, намирайки се на настоящата си длъжност. Когато ще докажете, че лесно се справяте със своите проблеми, ще ви предложат място, предполагащо наличието на по-сложни и сериозни проблеми. Точно по същия начин вие сте минавали в следващия клас след като сте си взели изпитите за предишната учебна година.

Поставете пред себе си по една цел във всички области от своя живот, за да станете човек, ориентиран към решаването на задачи. Бъдете този, към когото идват другите, за да споделят своите проблеми, защото вие винаги ще намерите добра идея, способна да им помогне. Колкото повече сте заети от търсенето на изход от проблемни ситуации, толкова повече се тренира вашето мислене, толкова по-добри варианти ви идват наум. Умението да се решават проблеми е способно съществено да се ускори вашия път към по-добре платената и престижна работа.

Започвайте да действате веднага!

Задавайте си следните въпроси всеки ден: „Какво трябва да направя? Как ще го правя? Има ли по-добър начин да го направя?”

Какъв е факторът, който намаля скоростта, с която се движите към своята най-важна цел? Решаването на какъв проблем в най-голяма степен би способствало за по-бързия ръст на вашата кариера?

Запишете своят главен проблем най-отгоре върху лист хартия, като го посочете във вид на въпрос. Накарайте себе си да измислете най-малко двадесет отговори на този въпрос. Запишете ги. Изберете един от тях и извършете съответните действия незабавно. До края на живота си се опирайте върху това, че главното нещо в проблема е начинът, по който той може да бъде решен.

Прочетено: 1,499 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 03.03.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!