Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

„Хората, които имат цел, постигат успех, защото знаят накъде отиват.”

Граф Найтингейл

Възможно е, че най-важната дума по пътя към успеха в кариерата и в живота се явява думата „ясност”. Тя показва, че се конкретно знаете това, какво представлявате в настоящия момент, в какво вярвате, в какво се явявате истински специалист (или бихте могли да бъдете такъв) и какви са целите, които искате да постигнете.

Хората, които излагат своите цели на хартия и имат ясна представа за тях, които знаят, какво искат да постигнат в живота, постигат доста повече, отколкото тези, които нямат сформирано ясно разбиране за това, какво те, всъщност, искат от живота. В бизнеса, както казва Майкл Ейснер, управляващ Walt Disney Company, „успехът съпътства този, който има най-твърдата и обоснована гледна точка”.

Един от най-важните фактори по пътя към високоплатената работа и високите шансове за израстване в длъжността се явява умението да слагате пред себе си цели и да ги постигате. Тази способност често се смята за основата на успеха. За щастие, всички знания и умения в бизнеса могат да се научат, и разглежданото умение не е изключение. Нещо повече: то лесно може да бъде придобито, а след това затвърдено чрез всекидневно прилагане на практика.

Съществуват доста начини за действие при поставянето на цели. На тази тема се провеждат семинари и вие бихте могли, ако имате желание, да посетите някой от тях. Великата истина, обаче, се състои в това, че всеки метод е по-добър, отколкото липсата на метод. По-долу за вашето удобство се предлага един лесен начин: ефективен алгоритъм, който се състои от седем стъпки, който ще ви помогнат да формулирате и постигнете своите цели.

Първа стъпка. Определете какво точно ви трябва

Решете за себе си, какво искате да постигнете в своята кариера. Решете какво заплащане би ви удовлетворило, какъв начин на живот бихте искали да имате, какви семейни отношения ви изглеждат идеални, какъв начин на живот от гледната точка на здравето бихте предпочели да имате, в това число какво тегло бихте искали да имате и какъв спорт бихте искали да спортувате. С други думи, опишете своите цели във всяка сфера от живота си.

Повечето хора никога не го правят. Когато определите това, което ви трябва, вие автоматично попадате сред хората, които са по-различни от мнозинството.

Втора стъпка. Изложете всичко това върху хартия

Когато излагате своите цели в писмен вид, става нещо удивително между вашата ръка, която се плъзга върху хартията, и вашия мозък. Докато пишете, излаганите от вас цели все едно се програмират в подсъзнателната област на вашия ум. В последствие те започват да влияят върху вашите действия, помагайки ви без грешка да избирате хората, от които зависи постигането на вашите цели, и да намирате възможности, чрез които минава пътя ви към целта.

Аз съм имал възможността да общувам с хората, които са излагали своите цели върху хартия и са правили това редовно. Всеки от тях се е изненадвал колко по-бързо е успявал да постигне своите цели.

Трета стъпка. Определете срокове

Ако целта ви е отдалечена и голяма, определете си също така и междинни срокове. Ако по някаква причина не сте успели да спазите набелязания срок, определете друг. За да се включи и да заработи механизмът на неволната принуда, който е в сферата на подсъзнателното, е необходимо да има конкретен ориентир във времето. Когато си установявате краен срок, вие активирате силите на своето подсъзнание. Във връзка с това се появява стимул да предприемате стъпки, необходими за постигането на целта в определен срок.

Прочетено: 1,896 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 17.02.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!