Книга 21 начина да направите кариера - 21 Ways To Get Ahead In Your Career
21 начина да направите кариера (21 Ways To Get Ahead In Your Career)

Автор на книгата: Брайън Трейси (Brian Tracy)
Авторските права на превода: Портал Кариерист

"Светът е устроен така, че на човек, чиито думи и дела показват, че той знае какво иска, е осигурена необходимата свобода за действие."

Наполеон Хилл

Това е първата сигурна стъпка по пътя за постигането на успех. Определете за себе си какво очаквате от своята кариера. Отделете време, за да анализирате своите таланти и умения. Задълбочете се в себе си за да изясните занимания от какво естество наистина ви допадат. Определете кръга на занимания и дела, които ви интересуват най-много или силно привличат вашето внимание. Хвърлете един поглед зад гърба си, върху предишната си работа, ако сте имали такава в живота си. Какви са били вашите най-големи успехи и кой период ви е донесъл най-голямо удовлетворение от работата?

Вие сте най-великото чудо на природата. Вие сте краен продукт на еволюция, продължила милиони години. Никога не е имало и няма да има никого, който е точно такъв като вас. С помощта на генетичния код сте програмирани така, че имате възможност да развиете своите чудесни потенциални способности, за да постигате, както никой друг, прекрасни резултати в определени сфери на дейността и превъзходно да изпълнявате определени задачи.

От самото ви раждане вие сте насочени към успех. Вътре във вас се намират гигантски залежи от таланти и способности, които повечето от вас така и не са започнали да използват. Вие притежавате силата да станете който искате, да се занимавате и притежавате каквото искате, веднага щом си поставите съответната цел и проявите достатъчно упоритост в нейното постигане. За да го направите сте длъжни:

Първо: ясно да определите за себе си това, което наистина ви трябва.

Второ: да се посветите изцяло и докрай за постигането на целта.

След като решите към какво да се стремите, приложете идеализация по отношение към своята кариера. Опитайте се да погледнете пет години напред и си представете, че работите идеалната според вас работа, с идеални сътрудници, идеална заплата и условия. Определете своят идеал много ясно, след това решете какво би ви се наложило да направите, ако вземете твърдо решение да реализирате своят идеал, започвайки от днешния ден.

Представете си за момент, че бихте могли да имате всякаква работа. Представете си, че всякаква работа и всякаква длъжност биха могли да ви бъдат предложени направо сега. Представете си също така, че някъде има работа, която истински би ви харесала и би ви донасяла удовлетворение час след час, ден след ден.

Една от великите тайни на успеха се състои в това да определите от какво естество занимания ви допадат, а след това да намерите начин да печелите добре, като се занимавате с любимо дело. Тук всичко зависи от вас самите. Вие сте отговорни пред себе си.

Вие почти винаги сте осигурени с перспективата за растеж както в заплатата, така и в длъжността, когато работата ви донася радост, представлява интерес за вас, открива пред вас все нови и нови страни и носи в себе си сигурни стимули. Истината е в това, че ако не ви харесва вашата работа, вие вероятно няма да можете да бъдете достатъчно заинтересовани и предани на делото си, за да се осъществява вашето израстване. Освен това няма да присъства стимул за преодоляване на трудности, решаване на проблеми, които са достатъчно във всяка работа.

Редовно практикувайте анализ „от нулата” както в професионалния, така и в личния си живот. Даденият аналитичен метод се явява важно умение и е получил своето название от термина „финансово планиране от нулата”, синонимът на термина „безупречно финансово планиране”. Доста лесно е да се научите на този метод и следва да го прилагате на практика колкото може по-често.

Методът е лесен. Във финансовото планиране „от нулата” вие взимате всеки планиран разход и се питате: ”Ако дадения разход не би влизал сега в нашата сметка, имайки предвид натрупания опит, би ли следвало да го включваме изобщо?” Методът на анализ „от нулата” работи по същия начин. Вие слагате черта под предишния си опит, все едно правите крайно приключване, и започвате да планирате за в бъдеще, като се питате: ”Има ли нещо в моята работа, с каквото се занимавам сега, но не бих се занимавал в бъдеще, ако погледна от нивото на настоящия ми опит?”.

Точно по същия начин звучи един от най-полезните от жизнената гледна точка въпроси: ”Има ли нещо във вашия живот или във вашата работа, с което се занимавате сега, но не бихте се занимавали за напред, ако погледнете от нивото на сегашния си опит?”

Работата е там, че във сегашното време на бързи промени следва да се очаква, че подобна тенденция ще се запази за дълго и вие ще намерите поне един отговор на този въпрос по отношение към една или друга сфера на вашия живот.

Прилагайте разглеждания метод към оценката на сегашната си работа. От нивото на настоящия ви опит, бихте ли се заели отново със сегашната си работа със същите условия, в които работите в момента? Бихте ли се съгласили да вършите същата работа, ако началникът ви е същият? Бихте ли започнали да работите в същата фирма? В същия сектор на икономиката? При същата заплата? На същата длъжност? Да или не?

Ако не, то следващия въпрос, който трябва да си зададете, звучи така: ”Как да променя настоящата ситуация и колко бързо?” Какъвто и да бъде отговора, вие трябва да решавате какво да направите.

Вие трябва да положите доста усилия и да направите доста грешки, преди да си изберете идеалната кариера. Всичко обаче се започва винаги с това, че вие сядате и решавате за себе си какво наистина чакате от своята работа като цяло и, в това число, какво бихте искали да избегнете, а след това само преминавате към действията за постигането на целта, която сте си поставили.

Започвайте да действате веднага!

Съставете списък със всичко, с което асоциирате с идеалната работа или длъжност. Най-напред си представете, че нямате никакви пречки при избора на работата. Въобразете си, че всякаква професия или занимание са ви еднакво достъпни. След това си представете, че притежавате необходимото образование, умения, опит, делови връзки, както и време и финанси. Каква работа бихте избрали от всички, които съществуват на света?

Преминете към планирането на конкретни действия, които бихте могли да предприемете още сега. Какво би могло да бъде направено направо сега, за да се започне пътя към тази работа или длъжност, за която мечтаете? Какъвто и да е отговора – действайте! Най-важното е да започнете. Помнете: вие сте отговорни за своята съдба.

Прочетено: 1,922 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 02.12.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!