Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Приложна психология

Някои се раждат с красиви гласове, други - с дразнещи. Има начини да се подобри това важно оръжие в контактите.

Фото: stock.xchng

По гласа на човека може да се определи неговия характер, настроение и дори душевните му качества. Тембърът на гласа, както и неповторимите отпечатъци от пръстите, е строго индивидуален, а в САЩ, Англия и Италия запис на гласа се приема за неоспоримо доказателство в съда.

Някой чисто генетично получава от рождение приятен глас, а друг цял живот трябва да живее с "противен". Но винаги има изход - върху гласа може да се работи. При умело използване, речта и гласът стават мощно психологическо оръжие, което действа върху подсъзнанието на събеседника.

Психолозите посочват основните емоционални реакции на човек на различни варианти на височината и тембъра на гласа на събеседника.

Високият и звънък глас се асоциира с младост, енергичност и, уви, незрялост и неопитност. По статистика жените и особено мъжете с такъв глас значително по-рядко стигат до високи постове в кариерата. Има едно интересно наблюдение, според което колкото по-висок е гласът, толкова по-ниска е длъжността...

Освен това, пронизителният висок звук се разчита от подсъзнанието като сигнал за тревога. По такъв начин продължително звучащият висок глас предизвиква у събеседника неволно чувство за дискомфорт и намалява степента на доверие към казаното.

Притежателят на много висок глас трябва повече от всеки друг да обръща внимание на съдържанието и интонационната част на речта си. Притежателят на нисък глас има по-голям късмет: той се асоциира със самодостатъчност, увереност, интелект. Човек с такъв глас се възприема от околните като знаещ, а следователно, и по-авторитетен. Колкото по-нисък е гласът на мъжа, толкова по-силен и надежден изглежда той в женските очи. Впрочем статистиката не отрича такова влияние на гласа върху успеха сред противоположния пол. Романтични мисли нападат жената, когато общува по телефона с непознат мъж с приятен тембър на гласа.

И без да сме виждали човек, ниският му кадифен глас би могъл да предизвика силно чувство на любов. Това е обусловено от подсъзнателното изчисление на генния код на събеседника. Работата е там, че ниският глас обикновено означава повишено съдържание на мъжки полови хормони в кръвта, изводът е, че неговият притежател е по-темпераментен. Именно затова жена с нисък, гръден глас, богат на интонации, се струва на мъжете по-секси от жена с писклив и монотонен глас.

Четете още в Кариера: Приложна психология
Прочетено: 16,916 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!