Text: -A A +A

По какъв начин можете да изразите своята благодарност към сътрудниците за техния ценен принос към работата на фирмата? Преди време парите са били основният стимул за работа. Повечето специалисти в управлението на персонала са смятали, че най-доброто възнаграждение за всеки работник е увеличаването на неговата заплата. Но стимулирането на персонала не се опира само до парите.

Фото: Flickr

Сега повечето фирми и организации имат стриктни системи за заплащането на труда, когато работниците точно знаят за какъв труд - колко ще получават. Става все по-трудно да се намерят реално действащите стимули за по-ефективната работа. Изглежда, че в съвременния свят нематериалните стимули стават все по-значими за работниците, понякога те са по-предпочитани от повишаването на заплатата.

Почетните знаци, гравираните таблички и безплатните мостри от продукцията на фирмата могат да ви изглеждат демоде, но все повече работодатели гледат „към миналото” и предлагат на своите сътрудници награди и признание във форма, която много хора вече са смятали за отживелица.

За какво да се дават награди?

Какви постижения работодателите обикновено искат да признават? Традиционно това е трудов стаж във фирмата. Днес, когато хората с лекота променят една работа след друга, дългият стаж за работа в една фирма се явява основната причина за получаването на награда. В същото време, работодателите търсят и други поводи да благодарят своите служители:

1. За демонстриране на отличното изпълнение на своя дълг

Това може да бъде показването на отлични резултати по време на работа върху специален проект или стабилна работа в рамките на определен период от време.

2. Подобряване на обслужването на клиенти и покачване на нивото на тяхната удовлетвореност

Възнаграждението на подобни постижения праща ясен сигнал към другите сътрудници, че тяхната работа оказва огромно влияние на това как фирмата, нейните услуги и продукти, възприемат потребителите и клиенти.

3. Пестене на парите на фирмата

Сътрудниците могат да измислят начин да намалят издръжките на производството или да изпълняват някаква задача по-ефективно, с по-малко изразходване на ресурси.

Основни правила

След като сте решили, че има повод за възнаграждения, трябва да обсъдите следните въпроси с ръководството на фирмата:

1. Какво ще представляват наградите?

Сътрудниците биха желали да получат написаната на ръка от ръководителя на фирмата благодарност или подаръчен сертификат? Или може би служителят би се зарадвал да получи голямо намаление на продукцията на фирмата? Трябва да се обмислят няколко варианта на възнагражденията.

2. Кой ще бъде възнаграден?

Сътрудниците, които ще бъдат възнаградени, ще бъдат избрани от целия екип на фирмата или само от някои специфични направления и дейности?

3. Кой ще взима решения?

Най-добрата кандидатура може да бъде прекият началник или някой служител от управлението на човешки ресурси.

4. Кой ще съобщава за наградите?

В някои колективи високо се цени признанието сред колегите, затова хората искат целият екип да знае за техните постижения и за наградата. Но има случаи, когато не е добре публично да се съобщава за нечие възнаграждение. Преценете.

Най-важният момент в програмата за нематериалното възнаграждение се явява нейната гъвкавост. С други думи, ако внимателно наблюдавате какво става във вашата фирма, ще разполагате с достоверна информация за това какво работи на практика, а какво трябва да промените. Можете много бързо да реагирате и да предлагате такива начини за стимулиране на служителите, които ще имат най-голям ефект.

Успех!

Прочетено: 4,835 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.12.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Bнимaниe, измaмницa бpoди из Бългapия. Πocтъпили ca мнoжecтвo cигнaли в CДBP и ГДБOΠ зa Mapия Taбaĸoвa.


Мария се представя като Ралица Мирчева и телефонът, от който най-вероятно ще Ви се обади е 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции, или забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми.


Оказва се,че според г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама.


Добави коментар