Text: -A A +A

Необходимо ли е да имате мотивационно писмо, когато отговаряте на обява за работа? Отговорът е – категорично Да. Мотивационното писмо има три важни цели:

Фото: microsoft

Първо, то показва на работодателя или на неговия представител, че наистина се интересувате от определена работа – от точно тази, която е посочена в обявата за работа.

Някои хора подхождат към процеса за кандидатстване за работа като към конвейер. Те изпращат много еднакви автобиографии на много места, без да гледат дали наистина са подходящи кандидати за конкретните работни места или не са. Работодателите са наясно, че има доста такива хора, затова мотивационното писмо за вас е една възможност да демонстрирате искрения си интерес към конкретната работна позиция.

Истинската роля на мотивационното писмо е да накарате потенциалния работодател да прочете вашата автобиография и да ви покани на интервю за работа. Второ, мотивационното писмо е вашата първа възможност да се опитате да заинтересувате работодателя, да му покажете само в няколко параграфа текст основните си умения и опит и, най-вече, дали те отговарят на изискванията, посочени в обявата.

Мотивационното писмо не трябва да бъде само преразказ на вашата автобиография. В писмото имате възможност да покажете желанието си за работа и силната си мотивация.

Трето, мотивационното писмо не е само знак на учтивост. То наистина се търси от специалистите, които преглеждат документи на кандидатите за работа.

В много редки случаи в обявата за работа се посочва, че за кандидатстване не се изисква мотивационно писмо. Обикновено това става, ако персоналът „Човешките ресурси” в конкретната фирма е ограничен и специалистите по наемане се опитват да си спестят времето. Често това не им позволява да направят добър подбор на кандидати.

В повечето случаи, документите за кандидатстване не се разглеждат, ако те не са придружени с мотивационно писмо.

Затова, ако изрично не е посочено, че писмото не е необходимо, не пропускайте възможността да напишете кратко мотивационно писмо.

Работата на специалистите, занимаващи се с подбора на персонал е да правят първоначална оценка на кандидатите за работа, като имат предвид изискванията за определената длъжност. На тях им се налага да прегледат много документи и има вероятност мотивационното ви писмо да бъде прегледано само по диагонал, но защо да изпускате шанса погледът на представителя на потенциалния работодател случайно да се задържи точно върху вашето писмо?

Прочетено: 2,100 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.08.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!