Text: -A A +A

На всеки от нас му се е случвало инстинктивно да почувства симпатия към съвсем непознат човек, който още с нищо не е успял да се покаже. Върху какво се основава нашето благоприятно първо впечатление за човека?

Фото: Fotalia

Нашето първо впечатление се определя от социалната атракция – специален вид на междуличностното привличане, основано на външната привлекателност на човека. Сега ще видим какво представлява това явление и как да накараме законите на човешкото привличане да работят в наша полза.

Силата на социалната атракция

Всеки човек в нещо е по-добър от другите, а в нещо е по-слаб. Това може да бъде превъзходство в социалния статут, в интелекта, в професионалните постижения, във физическата сила и т.н. На хората, които предизвикват в нас възхищение чрез някаква положителна черта, ние подсъзнателно придаваме и ред други положителни качества. В същото време ние никога не правим обективна оценка на човека, който не притежава или притежава в много слаба степен качество, което е важно за нас.

В условията на ограничена информация за човека, например, когато се преглеждат документи на кандидати за работа, някаква дребна черта може да създаде благоприятна или неблагоприятна представа за кандидата като цяло. Често само външната привлекателност на кандидата може значително да засили предимствата му пред други кандидати, като кара положителните му качества да изпъкват в очите на потенциалния работодател. И това, наистина, е факт.

С какво точно ще Ви е от полза, ако имате привлекателна фотография в документите си за кандидатстване за работа:
  • първо, винаги ще бъдете оценени малко по-високо спрямо другите кандидати, притежаващи същия опит и образование;
  • второ, автоматично ще ви бъдат предадени и други положителни качества: сигурност в своите сили, искреност, уравновесеност, находчивост, както и необходимите делови качества;
  • трето, на вашите документи за кандидатстване ще отделят много повече време и ще прегледат по-внимателно, отколкото документи на кандидатите с по-непривлекателна снимка.
Хубав = добър

Ние имаме определени стереотипи във възприемането на привлекателни хора – хубав често за нас означава равен на добър. Научните експерименти многократно са доказвали, че външността влияе не само върху общата представа за човека, но и върху това, как оценяваме неговото поведение в конкретни ситуации. Не мислете, че това не включва и вас или специалистите от „човешки ресурси”.

Дори хората, които са заинтересувани максимално обективно да оценяват някаква ситуация, не устояват на социалната атракция и без да искат вземат страна на външно по-привлекателния за тях човек.

Статистика показва, че в съда, където присъстват заседатели, подсъдимите с привлекателна външност получават по-меки наказания. Какво пък да говорим за хората, които ще оценяват нашите документи за кандидатстване?

Вие не сте фотомодел, нямате извънредно привлекателна външност и никакви шансове да ползвате персонален стилист, да ви превърне в звезда ако не завинаги, то поне за една снимка? Не се притеснявайте! Да видим, какво можете да направите, за да имате възможно най-привлекателна снимка за своята автобиография.

Много хубаво не е за хубаво

Най-важната рецепта за избор на подходяща снимка е да не прекалявате с изпъкването на своята хубост. Защо?

Подсъзнателно човекът повече харесва хората, които са близки по външната привлекателност до тях самите. Повечето от нас са чули за тази психологическа особеност на човека, когато касае отношенията между жените и мъжете. Можем ли да използваме същите закономерности в отношенията между кандидата за работа и мениджъра на потенциалния работодател?

Разбира се, че можем! Нали пак оставаме хора и за нас действат законите на психологията, без значение в каква социална ситуация се намираме.

HR специалистът няма да иска да прави среща с човек, в чието присъствие ще се чувства потиснат и по-непривлекателен. Също така, той няма да иска да прави интервю с човек, който има твърде непривлекателна външност. Важно е да се намирате по средата между тези две крайности.

Какво да правите, ако не сте много хубави?

Сега какво? Да се откажете да си търсите работа? Не, разбира се!

Ако не се смятате за привлекателни, обърнете по-специално внимание върху избора на подходящото фото за своите документи. Фотографът е този, който може да свърши цялата работа. Ако имате възможност, организирайте си фотосесия с професионален фотограф, който ще успее да подчертае скритата красота на вашето лице и да засили неговата привлекателност.

Друг изпитан начин е да направите няколко снимки и да изберете тази, която изглежда привлекателна не само във вашите очи, а и в очите на други хора. Питайте за мнение близките си хора и, което е по-добре, не много близки хора – те ще бъдат по-обективни.

Сега сигурно се питате защо не сме ви написали най-подробно как да си завъртите главата, накъде да гледате, какво да облечете и какво ще е хубаво за вас персонално? Не сме го написали, защото всеки от нас е различен, всеки има своята красота и няма универсални начини да се направи хубава фотография.
Вие познавате себе си най-добре. Трябва само да акцентирате върху преимуществата на своята външност!

Успех!

Прочетено: 2,224 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.08.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!