Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Промяна на кариерата

Преди някакви си 20-30 години смятахме, че колкото по-дълго работим в е дна фирма или организация - толкова е по-добре. Сега, ако спазвате този принцип, то несъмненно сте корав човек с високо ниво на лоялност към Вашата фирма. От другата страна, на пазара на труда сега се търсят хора, които могат ежедневно да проявяват гъвкавост и да приемат предизвикателствата на бързопроменящ се пазар.

Фото: stock.xchng

За човека, който “залепва” за едно работно място почват да подозират, че не притежава точно тези качества – гъвкавост, способността за бързо вземане на решения и да се нагажда към промените. Това, все пак, не значи, че днес трябва колкото може повече да си сменяте работното масто. Това вече става друга крайност и специалистите по човешките ресурси биха преценили, че сте от “професионалните скакалци” и биха намалили Вашата оценка за пазара на труда. Както в повечето случаи, идеалното положение е някъде по средата.

Честата смяна на работата е естествено и нормално явление на младите години. Никой не се изненадва, че млад човек напуска първото си работно място само след една година. Докато не сме навършили 30 години, се задържаме в една фирма година-две и само след 30-годишната възраст почваме да оставаме на работа в една фирма няколко години.

Само да не бързате!

Мисълта за смяната на работата се появява, когато в старата фирма нямате достатъчно възможности за развитие, има лош климат в колектива или просто не сте удовлетворени от самата работа. Преди да изнесете своето решение, повлияни от моментното състояние, не бързайте и помислете добре. Иначе има опасност да вземете необмислено и импулсивно решение.

“За” и “против”

На спокойствие помислете (можете дори да водите записки) и отговорете на следните въпроси: Какво е “за” сменянето на работата, а какво е “против”? Сравнете аргументите от двете групи. Помолете за съвет Вашите приятели и близки (приемете тяхните отговори за сведение, без да се опирате изцяло върху тях). Ако най-накрая аргументите “против” напускането все пак са много сериозни, дайте още един шанс на сегашната Ви работа.

Помислете, какво бихте могли да направите, за да я подобрите. Какво липсва на Вашето работно масто, за да сте удовлетворени от него? Помолете Вашият ръководител за разговор. Обсъдете с него, съществуват ли задължения които бихте изпълнявали с по-голямо удоволствие, дали има нови задачи за Вас и, съответно, имате ли възможности за развитие. Докато не сте стигнали до вратата, проверете, какви алтернативи съществуват на сегашното Ви работно място.

Сигнали “Внимание”

Ако аргументите “за” напускането на работата са повече, трябва да обмисляте как да напуснете. Съществуват определени сигнали, които явно показават, че време е да напускате. Тези сигнали “Внимание” са, например:

  • Вие сте принудени да изпълнявате безсмислени задачи;
  • Вашето мнение не се зачита;
  • Не Ви канят на срещи и съвещания;
  • Във Вашата фирма служителите често ползват болнични;
  • Вашият шеф Ви се кара в присъствието на Вашите колеги и “отдава” Вашите постижения на другите колеги;
  • Редовно оставате след работното време и работите през почвните дни;
  • Вашата фирма планира да се слее с друга фирма или да се ликвидира и много работни места ще бъдат съкратени;
  • Отдавна не са Ви увеличавали заплатата.
Четете още в Кариера: Промяна на кариерата
Прочетено: 8,551 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.06.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!