Подготовката на документи за кандидатстване за работа е важна стъпка в процеса на търсене на работа. Не се притеснявайте, ако не знаете, как да напишете своето мотивационно писмо или автобиография. Тук ще намерите примерни мотивационни писма и автобиографии на български и английски (Cover Letter, Job Application, Curriculum Vitae, CV).

Съвет: Не копирайте изцяло избраното от вас мотивационно писмо! Използвайте го само като идея за това, как трябва да изглеждат вашите документи за кандидатстване. Нали не искате потенциалния ви работодател да получи няколко писма с еднакво съдържание и с различните подписи под него?

Още един съвет: За всяко работно място трябва да подготвяте отделен пакет документи - мотивационно писмо и автобиография. Във всеки пакет документи наблегнете само върху тези си умения, способности и опит, които отговарят точно на конкретното работно място.

Ако искате сами да напишиете мотивационното си писмо, без да ползвате нашите примери, тук можете да прочетете нашите съвети.

 
 
 
 

Ние публикувахме за вас няколко примерни мотивационни писма за кандидатстване за работа. Те могат да Ви дадат добри идеи за това, какво да съдържа Вашето мотивационно писмо и как да бъде оформено (съдържание, бланка, форма и др.).

Предлагаме Ви няколко примерни автобиографии на английски език. Някои от тях са много подробни и имат вид на автобиография - мотивационно писмо. Автобиографиите са маркирани по длъжностите - работните места, за които се кандидатства).