Прочетете нашите полезни съвети, за да подготвите документите си за кандидатстване за работа (мотивационно писмо и автобиография) самостоятелно.

Трябва ли мотивационното писмо да бъде оригинално?

Целта на мотивационно писмо е да се привлече вниманието на работодателя или агенцията за набиране на персонал, за да се откроите сред останалите кандидати (които често са доста). Всъщност някои от кандидатите са подходящи за по-оригинални, творчески автобиографии. Но къде е границата между наистина оригинално мотивационно писмо и глупаво перчене?

Подготовка на документи за кандидатстване

Фотография в автобиографията – толкова ли е важна тя?

На всеки от нас му се е случвало инстинктивно да почувства симпатия към съвсем непознат човек, който още с нищо не е успял да се покаже. Върху какво се основава нашето благоприятно първо впечатление за човека?

Подготовка на документи за кандидатстване

Защо мотивационните писма са важни

Необходимо ли е да имате мотивационно писмо, когато отговаряте на обява за работа? Отговорът е – категорично Да. Мотивационното писмо има три важни цели:

Подготовка на документи за кандидатстване

Как да напишeте автобиография по европейски стандарт?

Европейският формуляр е препоръчан официално от Европейската комисия. Той има незадължителен характер и цели уеднаквяване на информацията, отнасяща се до придобитите квалификации и обучение от страна на търсещите работа.

Подготовка на документи за кандидатстване 2

Как да напишете автобиография (Curriculum vitae)?

Автобиографията или, т.н. CV (Curriculum vitae) създава първото впечатление за Вас пред работодателя или през служителя на отдел Човешките ресурси на фирмата. Първото впечатление е най-трайно и е важно автобиографията Ви да изглежда добре като оформление и като съдържание.

Подготовка на документи за кандидатстване 28

Как да напишете мотивационно писмо?

Всеки кандидат за работа трябва да представи на потенциалния работодател своята автобиография и мотивационно писмо. За Вас мотивационното писмо е допълнителна възможност да се представите добре пред работодателя, а за потенциалният Ви работодател то е основата, върху която той ще прави първоначалното пресяване на кандидатите за работното място. Често мотивационното писмо е решаващо при избора на кандидатите, които ще бъдат поканени на интервю.

Подготовка на документи за кандидатстване 20

Заявление за работа

Нуждая се от вашия съвет. Предстои ми постъпване на нова работа, работодателя ме уведоми че трябва да предам заявление за работа, а не молба. Те процедирали по техен начин. Бихте ли ме упътили как се пише подобно заявление.

Подготовка на документи за кандидатстване 10

Къде да намеря мотивационно писмо и автобиография на немски език?

Подробни указания за това, как се изготвят автобиографии и мотивационни писма на немски език.

Подготовка на документи за кандидатстване

Как се пише препоръчително писмо?

Все повече работодатели искат кандидатите за работа в тяхната фирма да предоставят препоръчителни писма от бившите си работодатели. Функцията на препоръчителното писмо прилича на тази, която са имали характеристиките, познати от близкото ни минало. Целта на препоръката е да предостави на потенциалния работодател допълнителна, по-лична информация за служителя и работника, като тя трябва да бъде основана върху личното мнение на предишния ръководител.

Подготовка на документи за кандидатстване