Text: -A A +A

Кариера не се прави лесно. Вие го знаете от собствен опит. Сигурно се опитвате да се учите от опита на други хора, за да правите по-малко грешки. Но всичко ли, което сте чули за кариерата наистина действа?

Фото: stock.xchng

Ще Ви посочим осем мита, които е открила Пенелоуп Транк (Penelope Trunk) - автор на книгите за успеха в кариерата.

Мит 1: Ще бъдете щастливи, ако имате любима работа

Връзката между Вашето щастие и работата, която работите е надценена. Най-важните фактори за щастието на човека, са нивото на оптимизма му и личните му отношения. Ако сте песимист, никаква работа няма да Ви промени. В същото време, ако имате добри приятели и любимо семейство, има много голяма вероятност да бъдете щастливи, дори ако мразите своята работа (представете си боклукчия, който е влюбен).

Мит 2: Честата смяна на работното място ще Ви стресира

Прескачането от едно работно място на друго е един от най-добрите начини да задоволите страстта си към правенето на кариера. Специалистите смятат, че повечето съвременни хора ще сменят осем работни места в рамките от 18 до 30-годишната си възраст. Това значи, че повечето млади работници и служители прескачат от едно работно място на друго и на работодателите не им остава нищо друго, освен да наемат такива „прескачащи” служители. Качете се и Вие на тази вълна и опитайте различни работи.

Мит 3: Слепия работохолизъм все още съществува

Да, той наистина все още съществува за някои хора, но не защото те нямат друг избор, а защото не търсят нови възможности. Животът е по-важен от всякакъв вид работа. Какъв е смисъла да работите за някого 100 часа на седмицата, когато не Ви остава време за приятелите и семейството. Това важи и за жените и за мъжете. Хората започват да искат да бъдат успешни и в личния си живот, а не само в кариерата.

Мит 4: Никой на никого не помага

Хората, които са искренни и доброжелателни, са най-ефективните членове на екипа. Не бързайте да търсите, с какво на Вас могат да Ви помогнат Вашите колеги, а търсете, с какво Вие можете да помогнете на колегите си. Ако правите това, винаги ще имате приятелски настроени колеги и дори ще можете да влияете върху тях. Трябва да вдъхновявате хората и те ще Ви помагат, когато и Вие се нуждаете от помощ.

Мит 5: Добре свършената работа, не иска реклама

Освен Вас самите, няма кой друг да каже на околните, с какво се занимавате и какви постижения имате. Не премълчавайте, ако свършите някаква работа добре. Не е глупаво да информирате колегите си за своите постижения. Глупаво е да мислите, че някой друг ще го направи вместо Вас. Вие сте този, който трябва да покаже на хората колко сте добър. Запомнете, че добре свършената работа е тази, която е свършена добре и за това са разбрали Вашите колеги.

Мит 6: Само хората с връзки и познати могат да продават добре

Истината е, че трябва само да сте любезни с хората и да разбирате техните интереси. Можете да поддържате контакти само с приятните за Вас хора. Те ще станат основата на Вашата мрежа от връзки. Общувайки по този начин, винаги ще можете да разчитате на препоръка от хората, които Ви познават (лично или чрез интернет) и ценят.

Мит 7: Работете упорито и ще бъдете забелязани

Всеки може да работи 70 часа на седмица, но това не значи, че всеки може да работи добре. Уверете се, че не сте най-големия „работар” във фирмата си. Не пропускайте да излизате в обедните почивки и не се претоварвайте прекалено. Понякога позволявайте на колегите си да Ви видят загледан в някоя стената с умен поглед. Те веднага ще разберат, че сте човек с големи идеи, които искат време да бъдат обмислени. Това ще Ви направи по-ценен в тяхните очи.

Мит 8: Направете си изпипан имидж

Съществува само един начин да направите успешна кариера – трябва да бъдете самите себе си. Познайте себе си, намерете си любимо занимание и бъдете велики в него. Предложете на хората своето истинско „АЗ”, бъдете приятелски настроени и ще имате много връзки и приятели. Всеки успешен в кариерата човек е уникален и интересен на хората, по свой си начин.

Бъдете себе си!

Прочетено: 7,823 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.12.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!