Успехът може да се планира, само трябва да знаете, къде искате да стигнете и какви умения, знания и ресурси ще ви помогнат. В тази рубрика ще намерите полезна информация и съвети, които ще ви помогнат да се определите с насоката, в която искате да се развивате и какви стъпки да предприемете. Колкото по-отрано ще направите план на своето развитие като професионалист, толкова по-успешна кариера можете да постигнете!

7 професии, които ще бъдат заличени от новите технологии

Да надзърнем в бъдещето и да се опитаме да разберем какви професии ще станат безполезни – работниците ще бъдат напълно заменени от роботи и технологии.

Планиране на успешна кариера 5

Глава 18. Отделяйте основното внимание на клиента

Вашият шеф е вашият купувач (клиент). Вашите колеги са ваши купувачи. Сътрудниците, който ви се подчинявят са ваши купувачи. И, разбира се, хората, които купуват вашите продукти или плащат за вашите услуги, също са ваши купувачи. Всеки се полага на някого за нещо. Всеки се явява нечий купувач (клиент). Вашият успех в работата и в живота като цяло напълно ще се определя от това, доколко добре обслужвате купувачите (в широкия смисъл на думата) и удовлетворявате техните потребности.

Планиране на успешна кариера

Глава 11. Дръжте своите цели в центъра на своето внимание

Книга на Брайън Трейси. Възможно е, че най-важното по пътя към успеха в кариерата и в живота се явява факта, че знаете това, какво представлявате в настоящия момент, в какво вярвате, в какво се явявате истински специалист (или бихте могли да бъдете такъв) и какви са целите, които искате да постигнете.

Планиране на успешна кариера

Глава 2. Избирайте фирма според вкуса си

Книга та Брайън Трейси. Вашата първа задача на пътя към успешната кариера се състои в това да се научите да различавате бързо растящите фирми от тези, които демонстрират слаб ръст.

Планиране на успешна кариера

Глава 1. Определете точно какво ви трябва

Книга на Брайън Трейси. Това е първата сигурна стъпка по пътя за постигането на успех. Определете за себе си какво очаквате от своята кариера. Отделете време, за да анализирате своите таланти и умения. Задълбочете се в себе си за да изясните занимания от какво естество наистина ви допадат. Определете кръга на занимания и дела, които ви интересуват най-много или силно привличат вашето внимание. Хвърлете един поглед зад гърба си, върху предишната си работа, ако сте имали такава в живота си.

Планиране на успешна кариера

Как да направите сегашната си работа такава, за каквато винаги сте мечтали?

Какъв е първия отговор, който Ви идва на ум, когато Ви питат дали си харесвате работата? Добре е, ако можете твърдо да отговорите: Да.

Планиране на успешна кариера

Кой сте Вие – рак или костенурка?

Психолозите разделят кариеристите на два основни типа: раци и костенурки. Първите стигат най-високата точка в кариера си към 40-годишна възраст, вторите към тази възраст тъкмо набират инерция.

Планиране на успешна кариера

8-те най-големи мита за кариерата

Кариера не се прави лесно. Вие го знаете от собствен опит. Сигурно се опитвате да се учите от опита на други хора, за да правите по-малко грешки. Но всичко ли, което сте чули за кариерата наистина действа?

Планиране на успешна кариера

Всеки работодател мечтае служителите му да притежават тези 10 умения

Трудовият пазар непрекъснато се променя. Успехът на Вашата кариера пряко зависи от това, притежавате ли такива професионални умения, които се търсят от работодателите.

Планиране на успешна кариера

Мъжете и жените: различни врати към кариерата

Защо едни хора правят успешна кариера, а други – не? Защо предуспяващите в кариерата жени се срещат по-рядко от мъжете?

Планиране на успешна кариера