Text: -A A +A

49% от работещите българи признават, че връзките са им помогнали да започнат сегашната си работа, като 18% от тях твърдо казват, че не биха започнали работата си без да имат гръб зад себе си.

Фото: stock.xchng

Не е изненадващ факта, че хората ползват услугите на познати и приятели при търсенето на работа. Квалифицираните специалисти с опит, познания и добро образование представляват много силна конкуренция на пазара на труда и понякога връзките са единствена възможност, позволяваща на един не до там добър професионалист да ги конкурира. Всъщност 13% от отговорилите на анкетата на сайт Karierist.com признават, че са класическите връзкари.

На въпроса на Karierist.com: “С връзки ли сте започнали сегашната си работа?” 218 посетители на сайта са отговорили по следния начин:

  • 7% – сам съм си работодател;
  • 39% (51% от работещите) – твърдо “не”;
  • 23% (31% от работещите) – помогнаха ми малко;
  • 13% (18% от работещите) – твърдо “да”;
  • 15% – в момента си търся работа;
  • 3% – още не работя

Връзкарите играят голяма роля в живота на всяка една фирма. От една страна те са най-мразените от колегите си служители, а от друга – фундамента, върху който се държи цялата организация на работа. Те са ключови фигури, пряко участват при взимането на решенията, често имат по-високи заплати и по-малка натовареност на работното място, защото по някаква причина се ползват с протекцията на шефа. Няма друго мнение – хубаво е да си връзкар, стига да можеш да понесеш отношението на колегите си към себе си.

Какви алтернативи има човек, който няма връзки? Успокояващ е факта, че все пак 51% от работещите не са ползвали никакви протекции и връзки за да заемат желаното работно място, а 31% признават че са приели някакъв вид помощ без да са твърди връзкари.

Единствен начин човек без да има връзки да започне добра работа е той да стане достатъчно добър професионалист, за да привлича интереса на работодателите. В края на крайщата, все пак някой трябва да работи и да печели за фирмата!

Резултатите от цитираната онлайн анкета се базират на гласовете на посетителите на сайта Karierist.com за периода 11.10.2006г. – 12.11.2006г. Всеки гласувал потребител се брои за един глас в представителната извадка.

Прочетено: 8,070 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 20.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Добре де,ако е добре образован, но няма връзки, как ще започне работа, за да се развие като специалист и да стане добър в областта си? Работодателите в България не ги интересува чак толкова образованието, колкото стажа и опита. А един млад човек без връзки, освен гола диплома друго не може да покаже.


Добави коментар