Text: -A A +A

Как възрастта на човека влияе върху кариерата? Съществуват две гледни точки върху зависимостта между възрастта и кариерата.

Фото: 123rf

Първата гледна точка се определя от законодателството, което смята, че възрастта не бива да влияе върху възможностите за кариера и забранява възрастовата дискриминация.

Но, за съжаление, повечето работодатели имат друга гледна точка. Всеки работодател точно знае, на колко години трябва да бъде служител на конкретната длъжност и вършещ конкретната работа.
На всякаква възраст съответства своят стадий на кариерното развитие.

Трябва да отбележим, че професионализмът на човека, както и неговата способност за обучение и саморазвитие не зависи от възрастта му. Но, въпреки това, възрастта е фактор, който влияе върху възможността човекът да бъде нает на една или друга работа. Да видим най-често срещаните сценарии за развитие на кариерата.

Кариера на млади хора (до 30 годишна възраст)

Работниците в тази възрастова категория най-често:

  • се намират в началото или пред началото на своята кариера;
  • тези хора още се формират като личности, взимат образование, търсят първото или едно от първите си работни места;
  • те често не са предпочитани от работодателите, защото още не притежават достатъчен опит.

Обичаен сценарий на кариерата:

  • 18-22 години – хората получават първи опит за работа с сферите, където са предпочитани млади работници, тъй като притежават ентусиазъм, активност, добър външен вид. В тези сфери не са от голямо значение образование, умението да се взимат решения и добри навици за общуване.
  • 22-23 години – хората най-често взимат образование, затова за тях е важно да разберат смисъла на работните отношения, отколкото да печелят добри пари. Важно е и работата да не пречи на образованието. Затова, най-често предпочитаната работа не изисква голяма квалификация (куриер, сервитьор, промоутър и др.).
  • 21-25 години – в този период започва да се изгражда професионализмът. Работата вече се разглежда като „постоянна”, придобиват се първите професионален опит и навици. Най-популярните специалности в този период са: асистент, младши специалист, сътрудник, помощник и т.н.
  • 25-30 години – човекът вече се е изградил като специалист и е започнал да прави първите стъпки по кариерната стълбичка.
Прочетено: 2,607 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!