Text: -A A +A

Съществуват различни навици: полезни и безполезни. Към коя група бихме могли да отнесем навика, дълги години да работим на едно и също работно място? При това, получавайки оскъдна заплата, примирявайки се с непоносимата фирмена политика и с пълното отсъствие на възможности да правите кариера? Защо, това се случва с нас, и как да се борим с навика цял живот, да работим в офисното блато?

Фото: Morguefile
Обичате ли своята работа?

Няма съмнение, че човекът, който с радост отива всяка сутрин на работа, за когото работният ден минава бързо, а почивните дни се влачат дълго, е щастлив. Вие, също ли сте щастливи по този начин?

Разбираме, че за да оценяваш работа си от тази гледна точка е малко ... идеалистично. Всеки от нас, може едновременно да обича и да не обича своята работа. Например, може да обичаме възможността да се реализираме като професионалисти и да не обичаме ниското заплащане. Или да се радваме, че хората, с които работим са добри колеги и приятели, но да не понасяме началника си.

Въпросът „да работя или да не работя тази работа” често се свежда до избора на приоритетите. Ако за Вас най-важното е големината на заплатата, то със сигурност ще продължавате да се трудите на високоплатената работа, дори и да не понасяте колегите си. Но, ако в момента смятате, че за Вас е най-важно да придобивате професионален опит, то и парите и колективът няма да Ви притесняват изобщо. Най-важното ще бъде имиджът на фирмата, в която имате късмета да работите. Всичко останало е без значение.

Когато придобиете достатъчно опит, Вие сами ще можете да изберете и работното си място и колективът, с който да работите. Какво да правите, когато нямате нито една сериозна причина, за да се трудите точно на това работно място, на което сте в момента?

Ние сами се настаняваме в своето блато

За съжаление, често се случва така, че навиците ни побеждават разума ни. Ние не променяме нищо в живота си само за това, че вече сме свикнали с настоящото си положение. Например, Вие можете да смятате, че Вашата работодателка е пълна глупачка (е, какво да криете?), обаче години наред работите за благото на нейната фирма само, защото тя е „вече позната глупачка” и Вие сте наясно с нейните навици и слабите страни, умеете да се ползвате от честите й отсъствия от офиса и знаете, кога трябва да кажете „Да, да, шефке!”, и кога да замълчите.Успокоява Ви факта, че знаете и

се възползвате от предимствата, които Ви дава точно това работно място. Например, можете в работно време да излизате по лична работа или да правите странични неща на служебния компютър. Ако фирмата Ви продава някакви стоки, то със сигурност Ви привлича възможността да ги купувате по намалени цени. Предимството във Вашите очи може да бъде и фактът, че работите заедно със своята приятелка или приятел и можете по цял ден да си говорите и да се отбивате на по едно кафе и една цигара в съседното кафене. Тези неща, могат да Ви държат с години на едно и също работно място, дори да се оплаквате, че заплатата не Ви стига до никъде, а пари за собствен апартамент, ще успеете да съберете точно след 89 години...

Позната картинка?

Как да изплувате?

Всичко сте разбрали. И дори ясно осъзнавате, че купуването на апартамент и добрата заплата са по-важни от възможността да работите в привичното офисно блато. Но, все пак не можете да се преборите със себе си. Как можете да го направите?

Малка разправия. Рано или късно във фирмата, където работите, ще настъпи моментът, когато ще се направят промени или „нововъведения”, които пряко Ви засягат. Това може да бъде ново разпределение на задълженията, промени в заплащането, разместване на персонала или нещо друго. Това е моментът да се замислите за своето място във фирмата и за изгодите от морално и материално естество, които тя Ви дава. Ако откриете, че след промените Вашето положение във фирмата се влошава, не мислете, че това е временно (няма нищо по-постоянно от временните неща!), а помислете за възможността да си смените работа.

Личен разговор с бивши колеги. Кое може да бъде по-добро от това, да говорите с някой бивш колега, който вече е преживял напускането на Вашата фирма и е успял да се закрепи на друго място? Коя информация, може да бъде по-достоверна от тази, получена от подобен човек? Разбира се, в този случай трябва да изберете искрен човек, на когото имате доверие. Разговорът с него ще Ви помогне да погледнете върху своето положение с други очи и да разберете много нови неща за работата си. Попитайте, този човек дали съжалява за напускането си. Ако да – защо?

Сравнение. Един от любимите аргументи на шефовете, а и на доста служители, е, че «на друго място е още по-зле». Изглежда, тези хора или никога не са обсъждали подобни неща със своите познати от други фирми, или от техните отговори са чули само това, което са искали. Понякога, работодателите дори забраняват на своите служители да обсъждат заплатите си извън фирмата. Но, нима такава забрана може да Ви спре да обсъдите, някой и друг въпрос с колегите си от бранша?

Не пропускайте да събирате интересуващата Ви информация, за условията на работа и заплащане във фирмите от Вашия бранш. Нищо чудно, един ден да откриете за себе си по-подходящо работно място.

Нещата ще се оправят. Ако се решите да си смените работата, много по-голяма е вероятността да попаднете на по-добро работно място, отколокто на по-лошо. Защото ще избирате целенасочено. Дори работното място, заради което сте напуснали «родната фирма» да не е много добро, вече сте готови да търсите и да намерите по-добри условия на труд.

Много е голям шанса, следващата Ви работа да бъде още по-добра – с по-висока заплата, по-добри колегиали отношения и по-интересни задължения. И най-важното е, че ще можете малко по малко да решавате проблемите в живота си, които е нямало как да решите, работейки години наред на не подходящо за Вас работно място. В края на крайщата, нали точно за това работите, а не заради няколко безплатни разпечатки и няколко фирмени бонуса?

Прочетено: 7,876 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.07.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!