Text: -A A +A

Хубавото във фиксираното работно време е гарантираното заплащане, което обикновено върви в комплект с него. Неприятното е, че се налага да прекарваме на работното си място определен брой часове. Най-щастливите моменти, на такава работа са когато имаме много задачи и времето минава незабелязано. Но, как да се борим със скуката, която неизбежно ни обхваща в ненатоварените часове? Разбира се, игрите, форумите, приказките с колегите и други подобни занимания до някъде спасяват положението. И как да се отървем от чувството, че минути и часове от безценния ни живот минават безсмислено?

Фото: stock.xchng

Има ли изход? Има, разбира се! Захванете се с неща, полезни за Вас лично и за Вашата кариера. Ето Ви няколко идеи:

Завършете „забравените” си проекти

Сигурно имате доста проекти и идеи, които досега са отлежавали, защото не сте имали възможност да им отделите време. Има вероятност да сте се отказали от тях, защото не сте разполагали с необходимата информация или с умения, необходими за пълното им приключване. Със сигурност има някой-друг проект, който отдавна сте споделили с шефа си, но така и не сте се захванали с реализирането му.

Може би сте искали да подобрите документооборота във фирмата, да напишете правилник за работа със специалните клиенти, да разработите предложения за цялото пеструктуриране на фирмата или имате някакви новаторски идеи.

Сега е моментът да се представите пред шефа си в най-добрата светлина. Кажете му, че бихте искали да завършите гениалния си проект след като сте прекарали доста време във внимателното му обмисляне. Сега, като разполагате с повече свободно време, наистина ще имате възможност да приключите всичко в най-добър вид.

Развивайте се

Най-накрая настъпи добър момент да се захванете със саморазвитието си. Започнете някакви курсове, четете специализирана литература и поемайте цялата полезна за Вашата кариера информация.

Опитайте се да убедите шефовете си, че е настъпил момента да Ви пратят на курсове за повишаване на квалификацията или, в краен случай, на някакво професионално обучение или семинар. Докажете на своите началници, че за фирмата е изгодно да инвестира във Вас, защото имате голям потенциал в работата си. Не е зле шефът Ви да разбере, че малко финансови инвестиции във Вашето обучение след време ще донесат по-големи печалби за цялата фирма.

Обучавайте се

Може би точно сега най-накрая ще можете да реализирате мечтата си да започнете по-сериозно обучение и да запишете втора магистратура? Напрегнатата Ви работа не Ви е оставяла никакво свободно време, а още преди години сте се замисляли, че сте способни да придобиете още една специалност? Разбира се, че времето минава и не всеки от нас е способен с успех да вземе необходимите изпити за да може пак да започне да следва. Но, бихте могли да се запишете за кандидатстудентските курсове или да наемете частен учител. Никога не е късно да се учите!

Ако вземете твърдо решение да започнете да следвате, трябва да уведомите началниците си за това. От тях ще зависи, дали ще имате платените учебни отпуски. Има и още едно предимство да си студент – на шефа Ви няма да му е много удобно да Ви натоварва с допълнителна работа.

Прегледайте си автобиографията

Можете да „уплътните” ненатовареното си работно време с това да прегледате и подновите своята автобиография. Човек никога не знае, кога тя може да му потрябва.

Не се знае, може би още утре ще имате интересно предложение за нова работа или ще Ви поканят да заемете мястото на шефа Ви?

Подновете контактите си със своите колеги

Сега е моментът най-накрая да напишете по-подробно електронно писмо на своя колега от друг град или на човека, който Ви е впечатлил с професионалните си познания на някой семинар. Не бива да занемарявате връзките си в професионалната среда в която работите. При първа възможност направете отлаганите досега срещи, подгответе обещаните материали и задайте интересуващите Ви въпроси.

Намерете си хоби

Ако досега след напрегнатия работен ден сте се прибирали у дома с желанието само да се нахраните и да се наспите, със сигурност не сте имали сили и желание да се занимавате с някакво хоби. Сега, когато сте по-разтоварени в работното си време, ще имате възможност за по-голямо натоварване в извънработните си часове. Защо да не започнете да спортувате или да не започнете курс по бродерия или (най-накрая) да боядисате терасата си? Направете всичко това, което месеци наред сте отлагали и не забравяйте да отделите време за близките си хора.

Имате други идеи за оползотворяване на свободното си работно време? Споделете ги с нас.

Прочетено: 6,688 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 27.01.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!