Text: -A A +A

Вие сте перфектен специалист и добър служител, обаче, шефовете Ви изобщо не Ви възприемат като подходящ кандидат за по-високите длъжности във фирмата? Усещате, че правенето на кариера Ви е в кръвта, но никой не забелязва във Вас лидерските Ви качества? Ще споделим с Вас няколко начина да привлечете внимание към професионалните си способности.

Фото: stock.xchng
1. Общувайте с колегите от другите отдели и дейности

Цялата фирма, трябва да Ви познава! Няма значение, дали работите ли в малък колектив или в мега-екип от 500 души, целта Ви е, всички да Ви познават.

Най-добрия начин да направите това не е да обикаляте из стаите за по някоя приказка, а да търсите възможности да се включвате в проекти, които се изпълняват едновременно от няколко отдела във фирмата. Не пропускайте командировките или мероприятията, в които участват колегите Ви от други отдели и дейности. Ако се налага, Вие да ръководите някой проект или дейност, не забравяйте да включите в екипа си някой колега от друг отдел.

2. Станете член на професионална организация

Членството в професионални организации дава доста възможности да се подпомогне кариерата.

Добре е да членувате в някоя професионална организация, която е популярна или поне известна във фирмата, в която работите. Ще можете, да правите изявления от името на организацията, да информирате своите колеги за професионалните новини и дори да изнасяте лекции.

Ако имате писателски таланти, не пропускайте да го ползвате за кариерата си. Пишете статии в професионални медии, давайте консултации в интернет. Полагайте усилия, името Ви да бъде познато на много хора и да бъде свързано с професионалната сфера, в която работите.

3. Изучете нова сфера на дейност

Помислете, какви направления биха могли да бъдат полезни в бъдеще за фирмата, в която работите. Започнете да изучавате това направление, посещавайте семинари и курсове, четете специализираната литература. Когато дойде време фирмата да обърне по-голямо внимание върху това направление, вие вече ще бъдете готов, обучен и перспективен специалист в тази област. Шансовете Ви да лидирате в това направление във фирмата стават почти 100 на сто.

4. Определете си, с какво точно бихте искали да се занимавате във фирмата

Не опитвайте да огреете навсякъде и не пилейте усилията си във всички направления. Специалистът по всичко не се цени толкова, колкото добър специалист в някаква конкретна област. Изберете си най-много две направления и наблягайте на тях. Така по-бързо ще Ви забележат.

5. Проявявайте инициатива

Няма начин да не Ви забележи ръководството на фирмата, ако имате наистина добри предложения за подобряване на работата на фирмата. Ако имате перспективни идеи или проекти, полезни за работата на цялата фирма, не пропускайте да ги споделите с началниците си.

Успех!

Прочетено: 7,125 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 20.01.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!