Text: -A A +A

Нашите грешки са най-ценния ни опит. Обаче, в живота е по-добре да се учите от чуждите грешки. Понякога се случва, че човекът е уволнен, а той изобщо не може да разбере защо?

Фото: stock.xchng

Разбира се, че той има възможност да пита за истинската причина за неговото уволнение, но дали ще получи искрен отговор? За да не изпаднете в подобна ситуация, вижте най-разпространените причини за уволнение и се опитайте да не допускате подобни грешки в работата си.

Със сигурност ще Ви уволнят, ако:

Вие игнорирате корпоративната култура

Например, ако във фирмата се отделя много голямо внимание на точността, то и най-малките Ви грешки в тази област (закъснения за работа, пропускане на крайните срокове и т.н.) със сигурност ще Ви докарат проблем.

Не спазвате приоритети

Можете да си стягате багажа още от сега, ако допускате в работно време колегите Ви да Ви чакат да приключите общуването си във форума, четенето на личната си кореспонденция или поредната игра, преди да им обърнете внимание. Никой нормален работодател няма да търпи такова отношение към работата. Разбира се, че работодателят знае, че понякога ще ползвате интернет за личнити си цели (например, да четете Кариерист), но работата винаги трябва да стои на първо място.

Така и не сте разбрали, какво в същност работите

Когато работодателят Ви е наемал на определена позиция, той е очаквал да вършите своята работа, като част от общата работа на целия екип. Ако работите във фирмата вече доста време, а така и не сте разбрали, какво се изисква от Вас и какви срокове трябва да спазвате, можете да си търсите ново работно място, където да сте наясно със задълженията си.

Непрекъснато търсите специално внимание към себе си

Служителят, който непрекъсно иска да получава специални благодарности за всяка негова „гениална идея”, за всяко изпълнение на задълженията си и за всеки завършен проект, започва да дразни и колегите си и своите началници. Ръководителят със сигурност започва да мисли, че за Вас личните Ви постижения са по-важни от тези на целия екип. Не забравяйте, че за работодателя винаги е по-лесно да каже „Довиждане” на един човек, отколкото да променя работата на целия екип, за да се съобрази с егото на един служител.

Прекалявате с истината

Със сигурност, Вашите родители са Ви казвали, че истината винаги е по-добра от лъжата. От общочовешка гледна точка, те са прави, но в работата е най-добре да си траете. Дори и да сте сигурни, че сте „изворът на истината”, не бързайте да споделяте това с околните. Не всеки човек възприема истината добре, а и не можете да бъдете сигурни в мотивите, поради които истинските неща не се казват на глас във Вашата фирма. Повечко мълчете и няма да сгрешите.

Без притеснение излизате в отпуска, в най-напрегнатото време

Да, Вие, като всеки наемен работник, имате пълното право да си ползвате отпуска, но не бива да злоупотребявате с това си право. Така, ако наистина не Ви се налага, избягвайте да излизате в отпуска, когато във фирмата Ви има много работа и колегите Ви няма да могат да се справят без Вас. Лоялното отношение към работата на екипа е част от „добрия тон” във всяка една фирма. Началниците Ви със сигурност ще си имат едно на ум, ако го подценявате.

Успешна работа!

Прочетено: 6,320 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.12.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!