Text: -A A +A

Имате въпроси или проблеми, с които искате да се обърнете към началника си, но все не намирате удобен момент да го направите?

Фото: stock.xchng

Например, искате да Ви пуснат в незапланиран отпуск, да обсъдите заплатата си или да предложите интересен проект. Дните минават, а Вие все не се решавате.

Да разгледаме кога и по какви въпроси трябва да се обръщате към шефовете си, за да получите най-добрия за нас отговор.

Финансови въпроси

Тези въпроси непрекъснато Ви вълнуват, както и всеки нормален наемен работник. Не говорим само за заплатата – понякога ни се налага да обсъдим финансирането на нов проект или рекламна кампания. Дори закупуването на консумативи за офиса влизат в графата „финансови въпроси”.

Кога е най-добре да обсъдите този въпрос с началника си?

Запитването, извършено от британската HR-агенция "Office Angels" сред 1,5 хиляди мениджъри, е определило, че най-удачният ден от седмицата за да се обърнете към шефа си с финансовите въпроси (както и с молбата за допълнителни почивни дни или с предложението да се разгледа някаква нова идея) е сряда.

Отпуск

Всеки работник мечтае да има безкраен отпуск, който може да ползва по всяко време. Но, за съжаление, ако всички служители излизат в отпуск когато поискат, може да има дни и седмици, когато във фирмата няма да има нито един служител. Затова, в повечето фирми график за отпуските се определя предварително. Дори има работни места, където за отпуската си трябва да се преборите като за награда за търпението си и отличната работа, да не говорим за няколко дни напълно незапланиран отпуск.

Кога е най-добре да обсъдите този въпрос с началника си?

Специалисти смятат, че петък е най-удачния ден да се обърнете с молба за отпуск. Психолозите смятат, че ръководителите са най-склонни да Ви пуснат от работата по-рано или да Ви позволят допълнителен отпуск, точно в края на седмицата, защото подсъзнателно искат да завършат работната си седмица оптимистично.

Представяне на нова идея или проект

Рутината ни завлича. Може би имате скучна и монотонна работа, но сте пълни с идеи и проекти, които биха Ви позволили да се качите на по-горното стъпало в кариерата си. Но, никой не знае за добрите Ви идеи.

Какво да правите – да си траете и да се измъчвате от рутината или да се престрашите и да се обърнете към шефа си? Разбира се, че не трябва да изпускате шанса си!

Кога е най-добре да обсъдите този въпрос с началника си?

Специалистите смятат, че с новите идеи най-добре е да се обърнете към шефа си в четвъртък.

Ако пък имате лоша новина за някакъв проект, най-добре е да я съобщите на началника си във вторник след обед.

Защо съществува зависимост между дните на работната седмица и възможностите да се решават служебните въпроси?

Всичко е много лесно за разбиране и е напълно закономерно. Човешкия организъм има определени цикли на активност, а всеки работещ човек ги принася в работата си.

Например, през първата половина на понеделник, повечето от нас обсъждат почивните дни, напомнят си какви задачи са останали от миналата седмица и се подготвят за активната работа. Във втората половина на деня, когато работните задачи за седмицата вече са определени, ние започваме активно да се включваме в работния процес.

Вторникът и срядата са най-напрегнатите дни, когато се решават най-обемните и най-сложните задачи. Затова тези два дни са удачни за провеждането на съвещания, заседания, за решаването на финансови въпроси и тези, свързани с човешките ресурси.

Четвъртъкът е денят, когато напрежението постепенно намалява и ние започваме да планираме задачи за близкото бъдеще (следващата седмица, месец и т.н.).

Петъкът е „денят на майстора”. През този ден довършваме по-спешните задачи за седмицата, а след обяд сме в добро настроение, защото чакаме настъпването на почивните дни.

Ако работите и в събота, то това е най-спокойния ни ден от работната седмица, а петъкът е денят с намаляващото напрежение, както и четвъртъка.

Успех!

Прочетено: 7,504 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 02.01.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!