Text: -A A +A

Началниците не се избират. Те се назначават от ... още по-големите началници. Понякога те се спускат с връзки и тяхното назначаване няма нищо общо с професионалните познания на новоназначения. На Вас също не Ви е провървяло и ще Ви се налага да работите с такъв началник? Как да преминете изпитанието?

Фото: stock.xchng

Доста от началниците-непрофесионалисти казват на подчинените си направо, че малко разбират от естеството на новата си работа и са готови да се учат. Много по-неприятна е ситуацията, когато шефът комплексира и вижда в новите си сътрудници врагове, които само изчакват момента, за да открият не професионализма на шефа си. Както и да е, с началниците, които нищо не разбират от естеството на работата, ще се наложи да се работи. Вие, имате задачата да оцелеете с това ръководство.

1. Не паникьосвайте

Няма нищо фрапиращо в това, началникът Ви да не е специалист в дадена област. Ако той не е шпионин на друга държава, изпълняващ задачата да развали Вашата фирма, то с него може да се намери общ език. Още повече, че Вие с него имате една обща задача – да оживеете и да се утвърдите във фирмата.

2. Говорете с началника на неговия език

Той е свикнал да оперира със таблици и схеми? Подготвяйте своята информация в подходящ за разбирането му вид всеки път, щом ще имате разговор с него. Закачете над бюрото си няколко графики и таблици – например, списък с телефоните на фирмите с които имате връзка по работа, график на отчетността и т.н.т.

3. Забравете думите: „Вие не разбирате”, „Вие не знаете”, „Не сте запознат” и „Вие грешите”

Вашата задача не е да покажете на шефа си, че той не е професионалист, а да му помогнете да взема вярното решение. Ако не сте съгласни с новия си началник, изразете несъгласието си в по-мека форма: „Ако позволите, бих искал да предложа друг начин за решаването на проблема”. Ако шефът Ви не е патологичен екземпляр, той чака точно това – някой да му намекне за правилното решение на въпроса.

4. Не бъдете всезнайко

Ако след общуването си с новия началник виждате, че той не разбира и най-елементарните неща, не правете физиономия на човек, който вижда пред себе си пълен идиот. Не повтаряйте с язвителен тон своите аргументи хиляда пъти и не се правете на отегчен, ако шефът Ви започва да Ви учи на най-древните истини във Вашата професия, за които той тъкмо е разбрал вчера, а Вие ги знаете от хиляда години. Нищо няма да постигнете с това си държание, освен, че ще станете първи кандидат на уволнение.

5. Внимавайте за емоциите си

Ако шефът Ви по време на съвещание Ви „запознава” с мислите си, които са на светлинни години от реалността, не се усмихвайте многозначително и не се споглеждайте с колегите си. Не бива да изпадате в друга крайност – да кимвате с глава и да гледате разбиращо, показвайки пълната си подкрепа. Вашето лице не трябва да изразява нищо.

6. Не обсъждайте с колегите си не професионализма на началника

Дори и да имате запас от случки, показващи, че шефът Ви е пълен некадърник, запазете ги за пред близките си хора. Повечето Ви колеги, няма да си траят и ще Ви изкажат при първата възможност, затова по-добре е да си траете.

7. Влагайте своите идеи в устата на началника

Ако шефът Ви възлага явно неподходяща задача, защото не е успял да вникне в естеството на въпроса, задайте му, например, такъв въпрос: ”Вярно ли съм разбрал, че отчета трябва да е готов за петък, като в него да включа показателите от миналата седмица и т.н.т.?” Във въпроса си формулирайте вярната задача. Нали най-накрая Вие ще я вършите! И ако резултатът ще бъде лош, началникът Ви ще реши, че проблемът е във Вас и не сте могли да изпълните най-простата му заповед.

Прочетено: 5,298 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!