Text: -A A +A

Всеки от нас някога е мислил дали да не напусне настоящата си работа. Но, за съжаление, за много хора изборът не е толкова лесен, дори заплащането да не е достатъчно високо. Какво да правите, ако заплащането, което получавате, едвам ви стига да покривате своите сметки?

Фото: microsoft

Настина, наемните работници, които са доволни от своето заплащане са много рядко срещан вид. Доста по-често хората продължават да работят дори и да не са доволни от своята заплата.

Не винаги може да се прецени точно какво печелите или можете да спечелите от своята работа. Понякога бихте могли да поемете повече ангажименти и по този начин да си увеличите заплатата, но не ви възлагат допълнителни задачи. Често това става, когато допълнителната работа изисква квалификация, която не притежавате в момента. От друга страна, понякога, освен паричната си заплата получавате допълнителни бонуси от работата си – допълнителни премии, интересни служебни пътувания, допълнителна отпуска, перспективи за ръст в кариерата или нещо друго.

Независимо от това дали наистина сте ниско платени или не, ако не ви стигат парите за обикновени разходи, замислете се дали да не си смените работата. Но често продължавате да работите това, което работите по различните причини. Разбираемо е, че се чувствате потиснати и обезсърчени.

Какво можете да направите без да напускате?

1. Започнете от настоящия си работодател

Не е достатъчно да смятате, че не сте платени добре – трябва да знаете точно какво е вашето положение. Сравнете заплатата си не само с заплатите на своите колеги, но и с тези, които работят в подобни фирми на подобни работни места във вашата индустрия.

Ако откриете, че наистина сте по-ниско платени, проверете дали служителите в другите фирми предлагат на работодателите си някакви по-специални умения и знания, които и вие можете да предложите на настоящия си работодател и по този начин да претендирате за по-висока заплата.

2. Питайте за повишение в длъжността

Ако виждате, че във фирмата ви има възможност да се повишите в длъжността, опитайте да се кандидатирате за по-високостоящото в йерархията работно място. Но първо задължително се уверете, че отговаряте на изискванията към тази работа.

Преговаряйте с началниците, от които зависи вашето преместване на по-висока длъжност, с факти и данни в ръцете си. Най-добре е да подготвите писмена молба към началника си.

Ако не виждате възможност да бъдете добър кандидат за друго работно място във фирмата си, опитайте да помолите за увеличаване на заплатата на настоящото си място. И в този случай трябва да се подготвите с конкретните данни и факти в полза на своята молба.

3. Отделете време, когато си търсите друга работа

Отделяйте специално време всяка седмица, за да проучвате възможностите да започнете друга работа. Ако не отделяте специално време за това, работното ви ежедневие пак ще ви захване и можете да „висите” на сегашното си работно място до момента, когато просто повече няма да издържите.

Както сме писали в предишната точка, първо проверете в настоящата си фирма, а след това преминавайте към работодателите във вашия бранш (в конкурентните фирми, например).

Как да намерите време за търсене на нова работа? Събуждайте се по-рано един-два дни в седмицата, преглеждайте свободните работни места и си подготвяйте и изпращайте документи за кандидатстване – мотивационните писма и автобиографии. Не използвайте служебния си компютър!

4. Вземете си допълнителна работа

Допълнителната работа също може да бъде изход от положението. Доста хора работят на две и повече работни места години наред.

Ако вашата професия или хоби или някакви ви умения могат да ви помогнат да направите допълнителни пари – не се колебайте да ги спечелите. Никога не се знае - може би ще придобиете допълнителни умения и опит, които после ще ви позволят да намерите по-добра работа.

Забелязали сте, че нашите съвети не са нещо ново за вас? А свършили ли сте наистина нещо по въпроса или само се оплаквате? Бъдете активни, предприемайте реални действия, а недейте само да трупате информация – да знаете и да правите са различни неща. Ключът към по-високото заплащане е вашата активност!

Успех!

Прочетено: 1,401 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 03.07.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!