Text: -A A +A

Ситуацията, когато началникът е с десетина години по-млад от подчинените си, е доста разпространена. А, имайки предвид, че пенсионната възраст бавно, но сигурно се увеличава, след време това положение ще става по-скоро правило, отколкото изключение. Повярвайте, че мирно може да се живее и с шефа, който първоначално предизвиква във Вас бащинските чувства.

Фото: stock.xchng

Посочваме няколко съвета, които ще Ви помогнат да построите добри професионални отношения с млад началник:

Дайте малко шанс на началника си

Не правете никакви предположения за квалификацията и професионализма на младия си началник, преди да мине малко време да го опознаете.

Никога не се знае, той може да се окаже доста навътре в някои тънкости и дори да Ви научи на някои нови неща във Вашата професия. Със сигурност, опита, придобит от по-младия шеф е по-съвременен, а и той по-добре от Вас помни наученото във висше учебно заведение.

Борете се за мир и разбирателство

Вие, като по-опитен човек, със сигурност по-рано ще забележите, ако започва конфликтна ситуация във вашите отношения. Не чакайте младия началник да забележи този момент и да започне да го управлява. Вие можете да предотвратите проблема още в самото му начало.

Например, по-младите началници, които са възпитавани основно в посткомунистическото общество, са по-склонни да оценяват работат на служител според постигнатия резултат, а не според изразходваното за задачата работно време. Вероятно е да имате конфликт, свързан с това. Може би ще се наложи да ориентирате своята работа според това съвременно изискване. Затова, предварително намерете възможност да уточните съотношението времеви затрати/резултат, което да Ви удовлетворява и двамата.

Бъдете служител, а не родител

Дори възрастта на Вашия началник е близка до тази на Вашите деца, трябва твърдо да запомните, че Вие не сте родител на шефа си.

Винаги отговаряйте добре на въпросите, свързани с Вашата работа, давайте предложения и оценки (в рамките на Вашата компетентност). Но, никога не си позволявайте да правите забележки от рода на: „Моят дългогодишен опит ми подсказва...”. С подобни изказвания ще накарате младия Ви шеф да се чувства неадекватно. Няма нужда да подчертавате известния му факт, че имате повече практически опит в своята работа.

На всяка цена избягвайте да давате съвети от личен характер. Това ще е гаранция да нямате никакви проблеми в деловата си комуникация с началника.

Не подценявайте и не надценявайте своята квалификация

Ако сте сигурни в специфичните си знания и умения, полезни и необходими за изпълнението на Вашата работа, кажете го на началника си обективно и непредубедено. Но, ако усещате, че не Ви достигат знания в някаква област, не се притеснявайте да помолите за допълнително обучение. Това няма да Ви представи като некомпетентен, а напротив, като съвременен и заинтересован в квалификацията си професионалист.

Различни начини за комуникация

В повечето случаи маниерът на комуникация, присъщ на началника, се предава и на неговите подчинени. Вие можете да имате лични пристрастия да комуникирате по служебни въпроси по телефона или, напротив, да ги обсъждате само при лична среща. Трябва да сте готови да приемете и нови начини на комуникация, които са ежедневие за по-младото поколение – например, електронна поща и скайп.

Бъдете добронамерени

Младият Ви началник може да се чувства потиснат от опита и знанията Ви. Той (или тя) може да очаква, че само дебнете момент да забележите някаква негова грешка. Бъдете добронамерени към по-младия началник и покажете с държанието си, че нямате намерение да го злепоставяте нито пред ръководството, нито пред колегите си.

Ако изпитвате симпатия към шефа си, не се колебайте да я покажете. Това ще позволи във Ваше лице, той да вижда съюзник, а не противник.

Търсете съвет и помощ от началника си, ако мислите да се движите нагоре по йерархичната стълбичка. Напомнете на шефа си, че винаги по-лесно се изкачва служителят, който има подготвен заместник за настоящата си работа. Проявете готовността да обучите друг служител и сами да минете необходимото обучение.

Разбира се, да имате добро професионално отношение към началника си е и задължението Ви като служител. Но, ако вършите добре работата си и се представяте като добър член на екипа, можете да очаквате повишение във фирмата, в която работите или добри препоръки, ако ще кандидатствате за работа на друго място.

Успех!

Прочетено: 6,023 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.02.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!