Text: -A A +A

Често се случва, че служителят, който дълги години е работил в една фирма, усеща, че кариерата му е стигнала своя таван. Човекът проучва предложенията за работа на пазара на труда и разбира, че би могъл да намери по-добри перспективи в друга фирма. Но, не е лесно да напуснеш фирмата, на която си посветил дълги години от своя живот... Струва ли си да промените ситуацията в сегашната си фирма или все пак, трябва да потърсите късмета на друго място?

Фото: stock.xchng

В положението на „кариерен таван” може да се озове слуителят във всяка фирма, където в горните нива на йерархията работят професионалисти със стабилно положение във фирмата и добри заплати (няма голяма вероятност те да напуснат или да се преместят на друга работа – следователно има много малка вероятност да се освободи работно място, позволяващо движение в работните позиции на фирмата).

Често в подобна ситуация се озовават служителите на семейни фирми. В този вид фирми ключовите длъжности се заемат от членовете на семейството или близките приятели на собствениците. „Външен за семейството” човек се назначава на мениджърска позиция в изключителни случаи – например, когато фирмата има финансови трудности и предпочита да назначи на мениджърска позиция външен човек, който да поеме задълженията на няколоко длъжности или когато на пазара на труда има ограничено предлагане на работна сила с определени характеристики. При това заплатата обикновено не е по-висока от средната за отрасъла.

За човека в ситуацията на „кариерен таван” често е много трудно да се реши да напусне фирмата, защото след дългогодишната работа на едно място, се губят навиците за активно търсене на работа, а и професионалните умения на специалиста придобиват тясна специализация, приспособена към потребностите на фирмата.

Какво бихте могли да направите, ако сте стигнали тавана на своята кариера?

Важно е да разберете за себе си – какво точно Ви е задържало в сегашната фирма и на сегашната позиция толкова години? В същност, има само три основни причини за това – заемали сте длъжност с „добро име” („мениджър на...”, „директор на...”, „началник на...” и т.н.) и сте имали добър статут в очите на хората; получавали сте добра заплата или сте се страхували, че няма да можете да се реализирате на пазара на труда.

Естественото желание на собствениците на фирмата да задържат всеки полезен работник е разбираемо. Понякога на такъв „ценен специалист” се дават обещания в най-близкото време да му се увеличи заплатата или да се предложи по-висока позиция във фирмата. Струва ли се да чакате изпълнението на подобни обещания? Въпреки факта, че повечето такива обещания остават неизпълнени, все пак има вероятност да получите обещаното от ръководството на фирмата. За да се застраховате, уточнете предварително определен срок, в рамките на който фирмата ще изпълни своите обещания. Ако в рамките на този срок обещанието за по-голяма заплата или по-голяма длъжност не е изпълнено, можете да започвате да си търсите нова работа.

Най-трудния за разрешаване проблем е когато имате достатъчно висок статут (длъжност) във фирмата и статутът Ви за Вас е важен, но заплащането не е достатъчно. В този случай най-добре е да си търсите работа в друга средна или малка фирма, където могат да Ви предложат висока позиция. Но, и в този случай заплащането, на което можете да разчитате, няма да бъде много по-високо, а задълженията, които ще поемете пак ще бъдат доста „разнообразни”.

В случай, че заплатата е по-важна за Вас, можете да разчитате на по-голям избор от възможностите – търсете си нова работа в по-големите фирми, но на по-ниски позиции.

Страхът от излизането на свободния пазар на труда се преодолява само с практика – започнете да търсите, да се явявате на интервюта за работа и да придобивате опит да се представяте пред работодатели.

Трябва да сте готови, че на новото работно място ще Ви чакат трудности, които са характерни за всеки човек, сменил дългогодишната си работа:

  • По-трудно ще можете да възприемете непривичната за Вас корпоративна култура, защото дълги години сте се адаптирали към определен вид взаимоотношения в колектива;
  • Ще Ви се наложи да промените начина си на работа. Има голяма вероятност новия Ви работодател да не приема Вашия начин на работа и да изисква от Вас да спазвате определени правила и начини на работа, характерни за новата фирма;
  • Отношенията с новите колеги могат да бъдат по-официални или, напротив, по-неофициални отколокто тези, с които сте свикнали.
Прочетено: 6,696 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 22.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!