Text: -A A +A

Всеки от нас може да направи грешка, която да ни развали кариерата. Хубавата новина е, че Кариерист знае 4 от най-разпространените грешки. Споделяме с Вас много важна информация – кои Ваши действия със сигурност ще Ви помогнат да загубите хубавата си кариера.

Фото: stock.xchng
1. Изпращане на некоректни електронни писма

Уж всеки разбира, че деловата кореспонденция не е подходящото място за споделяне на „мазните” шегички и некоректни изказвания, но... много офисни служители започват да се сблъскват с неприятности в работата точно след като започват да отговарят на делови писма в неподходящ тон.

Случвало ли Ви се е след като прегледате някакво неприятно писмо, веднага да започнете трескаво да пишете възмутен отговор? Лошото идва, ако след като вече сте изпратили своето послание, откривате, че не сте разбрали вярно съдържанието на писмото. Вероятността да развалите своите отношения с някого завинаги е много голяма.

Официалните делови писма определено не са подходящи и за личните шегички, намеци, комплименти и други подобни. Ако имате, какво да кажете извън работата на своя колега, партньор или клиент, кажете го в неофициално писмо или при лична среща.

Преди да изпратите делово писмо, трябва да се попитате, бихте ли се притеснили, ако Вашият отговор бъде публикуван в някоя медия? Най-вече това касае писмата, където се налага да изкажете някакво негативно мнение. Не изпращайте делови писма, които са написани с тон и изрази, от които бихте се срамували.

Последната проверка на писмото е да помислите, дали бихте искали Вашия началник да прочете писмото Ви (или дори, началника на Вашия началник)?

2. Излагане на своите колеги

Представете си, че сте много доволни от услугите на някакъв специалист и му се обаждате на служебния телефон. Слушалката вдига колегата на въпросния специалист. Вие му казвате, че сте клиент на фирмата и бихте искали да говорите със служителя Петров, който много Ви е помогнал, и чувате отговор: ”За какво Ви е този смотаняк Петров? Как изобщо сте успели да го намерите?” Ситуацията е много неприятна. Вие оставате шокирани и, вероятно, повече няма да се обърнете към услугите на фирмата, където работят такива служители.

Злепоставянето на колега, никога не остава скрито. Със сигурност за случката ще разбере целия екип, в това число и въпросният сътрудник Петров. Ръководството на фирмата може да не се притесни, че някой обижда колегата си Петров, но със сигурност няма да остане доволно, че фирмата губи клиент.

Никога не забравяйте, че работите в екип и Вашата фирма се представя пред своите клиенти като едно цяло. Тях не ги интересува личното Ви мнение за качествата на Вашите колеги. Освен това, за да направите кариера, трябва да се разбирате с хората, с които работите (и да не ги обиждате).

3. Разправии с началника си пред други хора

Това е един чудесен начин да забравите за кариерните си перспективи за дълго, ако не и за винаги. Само изчакайте шефът Ви да допусне някаква грешка по време на някоя презентация или доклад и веднага, пред всички присъстващи, обяснете му най-подробно, че той не е прав. Мислите, че Вашия началник ще Ви бъде благодарен и ще Ви обича за будният Ви ум? По-вероятно е, да бъдете записан с големи букви в списъка на служителите за уволнение или за понижаване в длъжност.

В интерес на истината, съществуват ситуации, когато не само, че можете да поправите грешката на началника си, а направо сте задължени да го направите. Например, ако офисът Ви е в пламъци, а шефът Ви праща хората да се евакуират през грешната врата. Но, такива ситуации не се случват често.

Човекът, който пази кариерата си, няма да поправя началника си пред други хора. Ако грешката наистина е сериозна и е допусната пред други хора, трябва да изчакате почивката и тихо да съобщите на шефа си за допуснатия гаф. Ако началникът Ви ще прецени, че наистина е допуснал сериозна грешка, той сам ще го каже на аудиторията, а за Вас ще запази най-добри впечатления. Ако почивката не се предвижда, намерете възможност тихо да прошепнете на шефа си за грешката или напишете бележка – все е по-добре, отколкото да привличате вниманието на цялата аудитория.

4. Да се изложите по време на корпоративните мероприятия

Излагането по време на корпоративните партита е класически прав път към вратата на кариерата.

Ако не сте наясно, какво можете да правите по време на служебното парти със своите колеги, началници, партньори и клиенти, просто се дръжте така, все едно сте в офиса си или в офиса на някой клиент. Няма да сгрешите. Но, ако не искате да правите кариера, нищо не Ви пречи да измисляте собствени правила – например, жадно да поглъщате храната и напитките на партито, наблягайки най-вече върху алкохола. Можете да кажете на някой присъстващ всичко, което не сте успели да му кажете в офиса – например, че той не е толкова плешив, както изглежда при офисното осветление и че пелтечи много мило.

По време на корпоративните сбирки, няма как да се избегнат разговори за работата. Най-добре е да не задълбочавате тази тема, а бързо да я претупате с думите, например, че „наистина не беше лесно, но ние сме се справили”. Но, ако не се притеснява за своята кариера, можете най-подробно и най-честно да опишете своето отношение към трудностите в работата, към работното време, натоварването, действията на ръководството и т.н. Така много успешно ще наближавате края на своята кариера.

Както виждате, има доста сигурни начини да развалите своята кариера. Друг е въпросът, дали си струва да го правите?

Прочетено: 6,592 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 30.05.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!