Text: -A A +A

Заключителни етапи на подготовката за представянето през публика - изнасяне на доклад, лекция или презентация. Не е трудно да бъдеш добър оратор.

Фото: stock.xchng
5 етап: Изпипване

Сега вече можете да смятате текста на представянето си за готов. Още веднъж го прочетете на глас, поправете грешките и заменете със синоними думите и изразите, които се срещат прекалено често. Ако имате такава възможност, прочетете текста на някой роднина или приятел, който има по-голям опит в работата с текстове или в представянето пред публиката. По този начин ще бъдете по-сигурни, че речта Ви ще звучи добре за чуждо ухо, а и ще имате възможност да говорите пред публика.

Изобщо, трябва колкото се може повече пъти да повторите текста си на глас – така ще свикнете с гласа си и ще намерите вярната интонация. Не се налага да учите подготвения текст наум – когато го повторите няколко пъти, ще можете да го възпроизведете само поглеждайки в записките си от време навреме. Подгответе си малък конспект на текста, който ще можете да поглеждате по време на презентацията си.

Ако има необходимост, предварително съгласувайте текста и презентационните материали (със своя ръководител, например), за да можете навреме да поправите подготвения материал.

6 етап: Сценарий

Трябва да имате сценарий на представянето си. Представете си помещението, където ще говорите, помислете как точно ще говорите – в седнало положение или прав пред аудиторията, ще имате ли микрофон, ще ползвате ли лаптоп, кой ще демонстрира презентацията и ще раздава допълнителните материали и т.н.

Припомнете си, как са минавали предишните подобни мероприятия, на които сте присъствали. Ако не разполагате с тази информация, разпитайте своите колеги или познати или питайте за подробностите човека, който Ви е възложил задачата.

Опитайте се да получите възможно най-точна картина на това, което ще става с Вас от момента, когато вниманието на аудиторията ще бъде насочено към Вас до момента, когато то ще се превключи към друг човек или обект. Проверете, дали ще успеете да спазите времевите рамки.

Дори и да сте разработили за себе си подробен сценарий на Вашето представяне, винаги има вероятност нещо да не стане така, както сте предвидили. Бъдете готови за това и не планирайте нещата прекалено точно.

7 етап: Денят преди представянето

Предварително подгответе дрехите си и детайлите от гардероба, с които смятате да се появите пред публиката. Всичко трябва да бъде подготвено предварително. Разгледайте дрехите си при различно осветление. В зависимост от това, дали ще Ви се наложи да стоите пред слушателите или да сте седнали, обърнете внимание върху детайлите, които ще бъдат най-добре видими за аудиторията.

Спрете подготовката за представянето си навреме и си оставете достатъчно време за почивка и сън. Опитайте се, след като вече сто пъти сте си уточнили всички подробности покрай представянето си, да не мислите вече за това преди съня си.

Дори и на-добрата подготовка, вероятно, няма да Ви спаси от притесненията преди представянето пред публиката. Важно е да осъзнаете, че всеки, дори и най-опитния оратор, се вълнува. Опитайте се да се справите с притеснението, като се разсеете с нещо друго, изпиете чаша чай или вода, мислите за нещо приятно. Добре е да не ползвате успокоителни и алкохол, най-вече в деня на презентацията.

8 етап: По време на представянето пред аудиторията

Не започвайте да говорите още по пътя към сцената или веднага, щом сте се озовали пред аудиторията си. Поемете дъх, изчакайте хората да спрат да говорят и да Ви обърнат внимание. Не бързайте и следвайте предварително подготвения си план. Придържайте се към текста си максимално точно, без да вмъквате експерименти и изненадващи хрумвания. Не се притеснявайте да поглеждате в краткия си конспект, ако се налага. Ако работите с асистент, оглеждайте се той да не закъснява или избързва в своите действия по Ваша вина. Следете за изражението на лицето си и за тона на гласа си.

Ако сте повторили речта си няколко пъти и сте наясно с темата на презентацията, няма да има причини да не се справите добре. Вероятно е, че пак ще Ви се налага да говорите пред публика. И в това няма нищо лошо - публичността и признанието дават доста предимства!

Успех!

Прочетено: 8,178 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.03.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!