Text: -A A +A

Започвате нова работа? Или, може би, това е първото Ви работно място? Не се притеснявайте! Има дребни трикове, които ще Ви помогнат да започнете своята кариера.

Фото: stock.xchng
Не се опитвайте да останете незабележим

Така никога няма да можете да станете приемлив кандидат за по-висока длъжност. Ако имате някакви, макар и дребни постижения, не се притеснявайте да ги подчертавате пред шефовете си. Не крийте свенливо информацията за успехите си на работното място. Никой няма да запомни с какво точно сте се хвалили, но ще придобиете имидж на успешен човек.

Не се радвайте прекалено

, ако ръководството Ви потупва по рамото. Може би просто иска да Ви възложи повече работа. Никога не забравяйте, че рамото се намира много близо до главата, която може да пострада още след първата Ви грешка.

Помнете, че няма неизпълними задачи

– има само трудни начини за постигане на целите. Ако Ви възлагат неизпълнима задача, веднага поискайте да удовлетворят някое неизпълнимо условие.

Например, шефът Ви заповядва този месец да покачите броя на продадените памперси със 100%. Няма смисъл да му обяснявате, че за целта във Вашия град трябва да се раждат два пъти повече бебета, а Вие няма да можете да го осигурите самостоятелно.

Затова, веднага се съгласявате, но молите първо да се отделят пари за рекламната кампания или за промоциите “на място” пред потенциалните купувачи и т.н. След това можете на спокойствие да чакате как ще се развиват нещата.

Търсете си задачи на работното място сами и предварително

Ако ръководството забележи, че нямате работа, има вероятност да започнат да Ви възлагат купища задачи – от разнасянето на документи из офисите до поливането на офисния фикус. Този вид дейност ще Ви отдалечи от желания успех в кариерата.

Ако работите добре, ще Ви възлагат почетни отговорности и ще Ви плащат добре

Ако работите прекалено добре – има вероятност да Ви уволнят. Не изтъквайте своите познания и умения, ако шефът Ви не притежава такива. Не се изненадвайте, че колегите Ви или началниците не знаят това, което смятате за елементарно. Не казвайте никога: “Наистина ли не знаете/не можете това?”. По-добре е да ползвате по-мекото “Както, сигурно, се досещате /знаете/, имали сте опит ...”

Не правете от мухата слон.

Каквото и да се случва в работата – това не е най-страшното в живота Ви. Не се вживявайте в проблемите. Те със сигурност ще Ви изглеждат дребни след някой-друг ден. Както каза един мъдрец – “Изяж жаба на закуска и ще бъдеш сигурен, че през този ден нищо по-лошо няма да ти се случи”.

Успех!

Прочетено: 6,629 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 25.07.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!