Text: -A A +A

Притежавате безброй таланти и способности, но те не Ви позволяват да направите добра кариера? Най-вероятната причина за това е фактът, че не успявате да направите достатъчно привлекателна за работодателите комбинация от своите таланти, умения и квалификация. С какво бихте могли да допълнете основните си предимства, за да станете добър кариерист?

Фото: stock.xchng

Посочваме Ви няколко идеи за „допълване” на основните Ви способности:

1. Всеки талант добре се съчетава с уменията да говорите пред публика

Ораторските умения се развиват само с помощта на практиката. Не пропускайте и най-малката възможност да правите презентация пред публиката: представяйте идеите си или проектите в които работите, обучавайте колегите си, изнасяйте лекции. Четете учебните материали по самопрезентацията и „тренирайте” наученото винаги, щом имате такава възможност.

2. Всеки талант добре се комбинира с уменията за комуникация

Умението за комуникация с прости думи означава „умение да общувате с хора”. Въпреки факта, че животът ни става все повече и повече зависим от „техническите” начини за комуникация (Интернет, електронна поща, факсове и т.н.), талантът за „живо” общуване става все по-търсен от работодателите.

Кандидатите за работа често посочват, че притежават уменията за комуникация, но в често това не отговаря на действителността. За да станете специалист в тази област не Ви е достатъчно само да сте любезен събеседник. Трябва да изучавате психологията на общуването, да четете специализираните книги и да „тренирате” наученото във всекидневния си живот.

3. Всякаква специалност идеално се допълва от знанията на чужд език (в най-добрия случай – повече от един)

Най-успешна е комбинацията, когато лидерите на отрасъла, в който смятате да се развивате, говорят езика, който владеете. Дори и да смятате да правите кариера в България, владението на чужд език значително покачва шансовете Ви за добра работа или стажуване в чуждестранна кампания, където ще можете да придобиете безценен опит.

4. Специализираното образование става по-ценно, ако се допълва от бизнес образование

Това наистина е чудесна комбинация, превръщаща редови работник в началник по най-бързия начин. Ако при това притежавате кураж и усет за бизнес, комбинацията между двата вида образование ще Ви направи и добър предприемач.

5. Фундаменталното образование добре се допълва от специализираното или бизнес образование

Само по себе си фундаменталното образование не дава големи възможности за кариера извън научните среди. Но, всеки работодател би оценил способността Ви да мислите широко и логично (тези умения са основните, които придобивате с фундаменталното си образование). Ако при това притежавате интереси в областта, в която смятате да се развивате, и дори сте ги подкрепили със съответното допълнително образование, шансовете Ви за успешна кариера нарастват значително.

6. Всеки талант или квалификация идеално се съчетават с умението да продавате

В този случай няма много неща за коментар.

Прочетено: 5,063 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 26.07.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!