Text: -A A +A

Подозираме, че някои от вас могат да поискат да попитат началника си за някои неща, например „Ти идиот ли си?” или „С какво си залепваш перуката на голата глава?” Въпреки факта, че тези въпроси може би наистина са много важни за вас, ще се опитаме да насочим вашето внимание към това, което наистина трябва да питате шефа си, ако искате да имате дълга и щастлива кариера.

Фото: microsoft

Без съмнение е важно да бъдете забелязван от началника си, непрекъснато да се намирате в неговото полезрението и да изпъквате в най-добра светлина. Но още по-важно за вашата кариера е да можете да задавате верните въпроси.

Някои служители погрешно смятат, че задаването на въпроси е признак за тяхната некомпетентност. Истината е, че без да питате няма да сте наясно с истинското положение на нещата във фирмата, а също и в своята кариера. Задълбочените въпроси показват професионалната зрелост, а активното слушане и разбиране на отговори показва, че можете добре да слушате, да разбирате и да мислите за всички детайли.

Да видим кои девет въпроса могат доста да стимулират вашата кариера, ако ги зададете на началника си, и след като той ви отговори да ги осмислите:

1. Какво мислите за успеха на работата ми през последните три, шест или дванадесет месеца?

Важно е да знаете как вашия началник оценя вашия успех. То се знае, че вие се смятате за най-добър работник с най-високи успехи, но за вашата кариера е важно не само какво вие мислите по въпроса, а какво е мнението за вашата работа на прекия ви началник.

Трябва да разберете как работата ви бива оценена от субективната гледна точка на шефа ви. Ако разберете какво той преценява като неефективно и какво като ефективно, ще можете да коригирате работата си така, че в очите на началника си да имате добри успехи.

2. Как началника ви предпочита да общува с вас и колко често?

Важно е да говорите с шефа си за оценката на цялостната ви работа, но също така е важно да получавате обратна информация достатъчно често.

Колко често шефът ви иска да прави проверка на вашата работа и да дава оценка – всеки ден, всяка седмица, след приключен проект или когато му дойде на ум? Дали той иска да получава връзка от вас при лична среща или по електронната поща? Иска ли вие пръв да му се обадите или той ще ви търси?

Различните хора имат различна потребност в честотата и начина на комуникация. Разберете, какъв начин и честота предпочита шефа ви и нагласете се според неговите изисквания.

3. Какви са перспективите на кариерата ми в тази фирма?

Това е сложен въпрос. Ако сте служител в държавна организация нещата са доста ясни от самото начало, защото има твърда йерархия по която трябва да се издигате стъпка по стъпка (въпреки, че и там времето между стъпките може да зависи от началника ви). Но ако работите в частна фирма, не винаги можете да видите перспективи за своята кариера. В такива фирми понякога се появяват нови проекти и изведнъж се променя йерархичната стълбичка и изникват нови възможности за кариерен ръст, които преди не са съществували.

Трябва да питате шефа си за своите перспективи. Това ще покаже на началника ви, че сте заинтересовани от дългосрочна работа в настоящата фирма, а вие на свой ред ще получите или конкретен отговор, или ще накарате шефа си да се замисли за вашите перспективи. Във всеки случай началникът ви ще запомни, че имате желание да се развивате в настоящата фирма и ще го има на предвид, ако се появи такава възможност.

4. В какви области трябва да се развивам, за да напредна в кариерата си?

Този въпрос показва, че сте готови да учите и да се развивате и се опитвате да получите изрично направлението, което ще бъде най-полезно за фирмата. От друга страна отговорът ще ви посочи кои от вашите умения началникът ви смята за недостатъчно развити.

След като сте получили отговор на този въпрос преценете, дали ще успеете да напреднете в посочените ви области и започнете да се учите и се усъвършенствате.

Прочетено: 2,418 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 07.08.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!