Text: -A A +A

Те са странни, понякога не са много любезни, но точно върху тях се крепи успехът на фирмата. Няма да определите тези хора по време на събеседването за работа или по време на редовната атестация. Признаците са скрити доста по-дълбоко. Вижте тези осем качества.

Фото: morguefile

Забележителните сътрудници притежават рядко срещани качества. За особеностите на забележителните сътрудници разказа Inc.com:

1. Те игнорират длъжностните инструкции

Колкото по-малка е фирмата, толкова е по-важно сътрудниците й да могат да взимат решения без излишни обсъждания, бързо да се нагласят към нуждите на фирмата и да правят всичко необходимо, без да се оглеждат на своята роля и длъжност във фирмата.

Когато има опасност за проект на някой ключов клиент, забележителните сътрудници знаят за него още преди някой да се е развикал за помощ, и се хвърлят да спасяват положението, дори това да не е тяхното пряко задължение.

2. Те са ексцентрични

Най-добрите сътрудници се отличават от останалите сътрудници. Често те имат някакви странности, понякога не са любезни. Те са особени, но в добрия смисъл на думата. Необичайните личности раздрусват околните и превръщат обикновена група хора в талантлив екип. С тяхното участие работата престава да бъде рутина.

Хората, които имат достатъчно смелост да се отличават от болшинството, често стават автори на най-добрите идеи.

3. Но те знаят, кога трябва да спрат

Когато има напрегната ситуация, най-добрите сътрудници престават да изпъкват и се сливат с екипа.

Забележителните сътрудници знаят кога могат да се „правят на луди”, а кога трябва да бъдат сериозни, кога могат да покажат непочтение, а кога трябва да спазват правила, кога да се натискат, а кога да отстъпват. Не всеки може да балансира на тази тънка граница.

4. Те получават публични похвали

Те с благодарност приемат похвалите на ръководството, но се изненадват, когато ги хвалят колеги от същото длъжностно ниво. Забележителните работници ценят приноса на други хора в общата работа – най вече, ако имат в екипа по-голям авторитет.

5. Те обсъждат деликатните въпроси на четири очи

Всеки нормален шеф иска неговите сътрудници да разказват за проблемите си, но някои въпроси е добре да бъдат обсъждани на четири очи.

Най-добрите сътрудници притежават правото да повдигат проблемните за екипа въпроси – тази свобода те са заслужили със своите постижения.

Забележителните сътрудници обсъждат с ръководството деликатните въпроси преди или след общата среща, разбирайки, че публичното обсъждане може да предизвика недоволството на колегите.

6. Те говорят, когато другите не смеят

Някои сътрудници мълчат по време на събиранията, други се опасяват да отворят уста дори и на четири очи.

Забележителните сътрудници усещат, че има проблем, и се грижат за околните. Те умеят да питат или да отворят важна тема, когато другите не смеят.

7. Те обичат да доказват, че другите не са прави

Самомотивацията често се ражда от желанието да докажем, че скептиците не са прави.

Образованието, интелектът, талантът и майсторлъкът са важни, но решаващото значение винаги има желанието, активността. Забележителните сътрудници винаги са мотивирани от нещо по-голямо, отколкото просто от желанието добре да свършат своята работа.

8. Те непрекъснато изпипват нещо

Някои хора рядко изпитват чувството на пълното задоволство от постигнатото и непрекъснато нещо изпипват: променят графици, пренагласят и доработват процеси.

 

Отличните работници спазват определени процеси за работа. Забележителните сътрудници намират начини да подобрят тези процеси, без някой да ги е молил за това. Те не могат да работят по друг начин.

Прочетено: 1,646 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 27.11.2012г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!