Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Промяна на кариерата

Ето, че най-накрая сте си намерили работа. За щастие новата ви позиция ви дава стабилност, възможност за развитие и професионални успехи. За съжаление, обаче, фирмата, в която сте кандидатствали, се оказва...

Фото: stock.xchng

по-скоро "Звяра", а не "Красавицата", както сте си мислели по време на интервютата. Tialoto.bg ви посочва 6 признака, по които да познаете, че нещо куца и че е време да напуснете бързо и да не поглеждате назад.

1. Искате от новия си шеф необходимите ви материали, за да започнете работа, а той ви дава молив, тетрадка и нищо повече.

Вярно е, че не всички компании могат да осигурят на работниците си последен модел лаптоп, безплатен служебен телефон и автомобил, но все пак трябва да разполагате с необходимото, за да си вършите добре работата. Ако фирмата не ви го осигури до няколко дни или всеки път ви засипва с въпроси, когато отидете да си поискате нов молив, това е знак за финансови проблеми.

2. Представили са ви на колегите през първия работен ден, дали са ви писмени инструкции и от тогава никой не ви е обърнал внимание.

Дори да сте с много голям трудов стаж, винаги трябва да има нещо като ориентация в новата среда, да ви запознаят със специфичните за това място изисквания. Шефовете на сериозните компании искат да са сигурни, че новите служители се чувстват комфортно в екипа и имат подкрепа още от началото. Бъдете нащрек за нивото на новото ви работно място, ако почувствате, че са ви оставили, едва ли не, да си тръгнете сам.

3. Всеки път, когато кажете на някой познат къде работите, той се ококорва и ви казва саркастично “Наистина ли? Е, успех с тази фирма”.

Репутацията на компанията не е винаги напълно вярна, но все пак името, с което се ползва фирмата е дошло от мнението на работещите в нея. Не се притеснявайте, ако се шуми около вашата организация. Но ако всички, които попитате, изкажат отрицателно мнение, едва ли ви лъжат едновременно...

4. Две седмици след като сте започнали, сте на път да станете работникът с най-дълъг стаж.

Едно от най-показателните неща за състоянието на една фирма е текучеството на персонала. Сериозните компании имат служители, които работят там от години. А честата смяна на персонала показва, че нещо не е наред.

5. Вдигате телефона, защото секретарката е на обяд, и разбирате, че се обаждат от банката за трети път тази седмица във връзка с неизплатени вноски по фирмен кредит.

Ако фирмата не можа да си погасява вноските по заема, как ще може редовно да изплаща заплати?

6. Забелязвате, че в последните пет дни поне един човек на ден излиза много разстроен от кабинета на шефа.

Не е нужно шефът да стане най-добрият ви приятел, но той трябва да се отнася с уважение към всеки един от служителите си. Ако забележите, че присъствието на ръководителите кара останалата част от персонала да изтръпва от страх, огледайте се за по-спокойно място. Има компании, където успехът идва без да се оказва психически тормоз над персонала.

Едва ли ще разберете всичко до момента, в който тръгнете на работа, но ако имате лошо чувство от началото, явно има причина за това. Повярвайте на инстинктите си, когато започнете нова работа и бъдете наясно със себе си какво искате да видите, когато влезете в новия офис. Така ще си спестите много похабени нерви и време. Още един месец без работа е за предпочитане пред нередовно изплащане на заплатата и похабени нерви.

Четете още в Кариера: Промяна на кариерата
Прочетено: 10,857 пъти Източник на статията: http://dnes.bg | 01.08.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!