Text: -A A +A
Четете още в Кариера: нова кариера, Промяна на кариерата

Как да си промените професия и да започнете нова кариера? Задачата изглежда доста трудна. Но, ако сте твърдо решени да си изградите нова кариера, то пречките трябва, само, да Ви дават сили да се борите.

Фото: stock.xchng

Повечето от Нас познават хора, които в доста напреднала възраст изведнъж се решават изцяло да променят професията си и да се захванат с нещо, за което отдавна са мечтали. Доста известни хора – актьори, писатели, художници, дълго време не са подозирали, че крият в себе си големи таланти или сами са подтискали тяхното развитие. Но изведнъж, поради някаква случайност или след като са събрали кураж, те решително са променяли живота си и са постигали набелязаната цел.

От време на време, всеки от нас има желание да се опита в някакво ново, неизпитано досега направление. Понякога тази стъпка става по принуда.

И Вие със сигурност се замисляте за промяна, ако сегашната Ви работа не Ви дава достатъчно пари за прехрана или не Ви носи никакво удовлетворение. В тази ситуация, можете да промените живота си без напълно да си променяте професията. По-безболезнено е да потърсите професионалните сфери, в които могат с по-добър финансов резултат да се използват уменията и опита, които вече сте придобили.

Понякога съществува проблем, че работата не носи нито пари, нито удовлетворение, но вече имате голям опит и знания точно в тази професия. Вие се притеснявате, че не притежавате никакви умения, които могат да бъдат търсени от работодателите извън Вашият бранш и затова продължавате да се занимавате с не любима работа. Това се случва, когато от самото начало не сте си избрали подходяща професия или не сте имали реална представа за това, с което ще Ви се налага да се занимавате през трудовият си живот. Често това се случва, когато човекът дълги години работи в една фирма и става тесен специалист.

Каквито и да са причините, поради които се замисляте да смените сферата си на дейност, трябва да не го правите със затворени очи. Понякога, хората идеализират бъдещата си професия, но когато се сблъскат с реалното ежедневие, се разочароват. Затова, избирайки новата си професия, трябва да сте много предпазливи. Най-напред отговорно проучете новата си професия, говорете с хората, които вече работят в дадената сфера и да се уверете, че наистина с удоволствие ще се занимавате с това, което сте си избрали. Само след такова проучване можете да пристъпите към решителните действия.

Помислете, кои от уменията Ви могат да Ви бъдат от полза в новата сфера на дейност, а какви умения ще се наложи да придобиете. Не забравяйте, че съществуват сфери на дейност, в които опита е по-важен от специалното образование (творческите професиите, консултантски, счетоводни, юридически услуги и др.). От друга страна, няма да можете да станете лекар или адвокат, ако не притежавате съответната диплома. Затова, предварително трябва да определите, какво образование и опит ще Ви трябват, за да работите избраната от Вас професия. В някои от случаите е достатъчно да завършите само някакви курсове, в други случаи ще се наложи да получите ново висше образование или да завършите магистратура по нова специалност.

За възрастен човек не е лесно напълно да смени сферата си на дейност. Трябва да имате голяма смелост и да сте готови, че промяната ще изисква доста сили от Вас. Има голяма вероятност, дори най-близките Ви хора да не Ви разберат. Често Ние се плашим от това, че ако не се справим с промяната, точно те ще ни натякват – „Нали сме те предупреждавали!”. И все пак, най-важното е Вие самите да сте сигурни в своите действия. Освен това, вече имате някаква изградена кариера и винаги ще можете да се върнете към нея в една или друга степен.

Човекът, който започва нова кариера в зряла възраст, има някои предимства пред младия специалист. Първо, той напълно е сигурен в своето решение, доколкото повечето млади хора, дори притежаващи определени способности в някаква област, още не са напълно сигурни в избора си на професия. Второ, жизнения опит помага да се вземат верни решения и да се проявява по-голяма упоритост в постигането на целите. Трето, с напредването на годините човекът научава много тънкости: как да работи в екип, как да се представя пред ръководството, как да избегне интригантството.

За съжаление, много хора признават, че процесът на обучение не минава лесно, като при по-младите хора. С годините способността ни да се учим на нови неща намалява, стига непрекъснато да не сме поддържали тази способност в предишната си кариера. Но от друга страна, вече можем по-лесно да определяме главните неща и да отделяме внимание върху научаването на най-важното и полезното.

Но, ако не се притеснявате отново да се озовете на мястото на млад ученик и да постигнете нова професия от самото начало, няма никакъв проблем да придобиете нова професия във всякаква възраст.

Какво може да бъде по-сложно и по-неприятно от това, да вършиш омразна работа цял живот?

Четете още в Кариера: нова кариера, Промяна на кариерата
Прочетено: 8,728 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.08.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!