Text: -A A +A
Четете още в Кариера: майчинство, Промяна на кариерата

Как да започнете работа след дълго прекъсване? Хората, които започват работа след дълго прекъсване, не се намират в много лесно положение.

Фото: stock.xchng

Често, това са жените след майчинство, тези, които временно не са работили по здравословни причини, домакини, хората които са работили по граждански договори или тези, които са се занимавали със собствен бизнес и са преценили, че е по-добре да работят като наемни работници.

Основната сложност е в това, че работодателите предварително имат недоверие към такива хора. Повечето от работодателите се предпазват и мислят, че голямо прекъсване в трудовия стаж имат хората, които не смятат, че работата е важна част от живота им и няма гаранция, че след време такъв човек няма да напусне, защото му е тежко или не може да се справя със своите задължения.

Вторият проблем е в това, че животът се променя много бързо. Променя се стилът на работа и изискванията към специалистите във всеки даден отрасъл. Затова на човека, който за дълго време се е откъснал от активната работа, ще се наложи да научи нови неща, дори вече да има образование или стар опит в съответната област. А винаги е по-лесно да научиш напълно ново нещо, отколкото да коригираш наличните си познания.

Ако си търсите работа след голямо прекъсване, трябва да убедите потенциалния работодател, че не само ще успеете да се справите със всички трудности и да приемете нови неща в професията си, но и ще започне да се развивате. На всяка цена трябва да докажете, че сте много заинтересувани за дадена работа. Покажете, че добре познавате спецификата на работа, познавате новите тенденции и разбирате спецификата на дейността на фирмата.

В най-тежка ситуация често се оказват жените, които се връщат към работа след майчинство. Те трябва да се борят и с мнението на колегите си, че повече време ще отделят на семейството си, отколкото на работата си и, съответно, няма да могат добре да изпълняват своите задължения. Затова не позволявайте по време на интервю за работа темата да се задълбочава върху проблемите на Вашето семейство. Покажете, че сте специалист, който си търси работа, а не майка и съпруга, която си търси начин да прекарва времето.

Какви са Вашите перспективи? Вероятно е, че най-напред ще Ви се наложи да започнете работа там, където винаги трябват служители (фирмите, не предлагащи високо заплащане), за да „навлезете във форма” и след това, вече да започнете да си търсите по-добра работа. Обърнете внимание и върху заетост по граждански договор – тя ще Ви позволи да работите вкъщи, но да възстановявате своите знания и да придобивате нов опит. Такава работа, може да се окаже добър преход към постоянна заетост в офис.

Ако по време на Вашето отсъствие от трудовия пазар, Вашия отрасъл така се е променил, че Ви трябват нови знания, добре е да преминете обучение. Съществуват различни курсове и семинари, които ще Ви позволят да опресните своите знания и да придобиете по-актуални такива. Обучението струва пари, но те ще се върнат, защото ще имате по-добри възможности да започнете по-добре платена работа.

Съвет за тези, които са принудени на време да оставят своята работа: опитайте се да наблюдавате промените, които стават във Вашата професия и отрасъла. Четете специализираната литература, общувайте с работещите във Вашата сфера хора, не прекъсвайте връзките с бившите си колеги. Ако на старото си работно място сте се показали като добър специалист, то има вероятност старият работодател, да Ви предложи работа след прекъсването или да Ви даде добра препоръка за нов работодател. Репутацията на трудолюбив и отговорен човек винаги е полезна и дава предимства пред други кандидати за работа. Най-важното е да покажете, че решението Ви да започнете работа е твърдо.

Успех!

Четете още в Кариера: майчинство, Промяна на кариерата
Прочетено: 11,379 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.09.2009г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!