Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Промяна на кариерата

Кой от нас не е мечтал да започне нов живот и да се захване с нещо напълно ново? Например, години наред да натискате стол в някой прашен офис, а после да вземете и да отворите туристическа фирма. Какви интересни перспективи ще се отварят пред Вас! Но, как да се решите да направите такава стъпка?

Фото: stock.xchng

Повечето наши планове за „нов живот” остават в рамките на мечтите. Но, ако все пак сте взели твърдо решение да промените кариерата си, трябва да забравите, на време, всичките си розови мечти и да преминете към планирането на реалността.

Препоръчваме Ви няколко стъпки, които трябва да предприеме всеки човек решил да започне нова кариера. За да подготвим този списък, сме ползвали експертни съвети, публикувани в списанието US News and World Report.

Направете разузнаване

Наличието на твърдо решение за промяна на кариерата не е достатъчно, за успеха на новото Ви начинание. Трябва да разберете, какво точно ще правите в бъдещата си дейност. Неясните формулировки от рода на „ще работя в сферата на връзки с обществеността”, „ще се занимавам с недвижими имоти” или „ще работя в телевизията” не вършат работа. Разучете, какви именно професии са най-търсените в интересуващите Ви области и къде има най-добри перспективи за кариерно развитие. Обърнете внимание върху отраслите на икономиката с добра перспектива за развитие и върху конкретните професии и длъжности, свързани с тези отрасли.

Бъдете достъпни

Непрекъснато общувайте чрез интернет и други средства за комуникация с хората, работещи в интересуващата Ви сфера. Канете ги на скара на вилата си, в театър и на партита. Ако нямате такива познати, намерете ги.

Първо, от тях ще разберете за „тъмната страна” на интересуващата Ви работа (за тези подробности, които най-често не минават през главите на мечтателите).

Второ, тяхното мнение може да се окаже решаващо за Вашето решение, да напуснете сегашната си работа и да започнете работа в друга област. Вашите познати могат професионално да оценят, готови ли сте към тази стъпка или още не си струва да мърдате. Освен това, с тяхна помощ ще можете да си търсите работно място, откъдето да стартирате новата си кариера.

Покачвайте образователното си ниво

Звучи банално, но това е задължително условие. Прекарвайте свободното си време, обучавайки се за новата си професия, посещавайте курсове, не се срамувайте да сядате на един чин с по-млади от Вас хора. Вие, нямате опит в работата по новата специалност, затова образованието ще стане Ваш единствен „плюс” в очите на бъдещият Ви работодател.

Бройте си парите

Всички глобални промени, в това число и в кариерата, изискват финансови вложения. Ще издържи ли това, семейният Ви бюджет? Пресметнете още сега, за да нямате после изненади от рода на големите дългове или семейни скандали.

Очаквайте, че Вашите доходи ще намалеят в началота на новата Ви кариера. Ако, да кажем, сте работили като счетоводител 15 години и сте се доказали като професионалист, то можете да претендирате за висока заплата. Но, започвайки работа като, например, специалист по PR или мениджър по маркетинг, без да имате някакви постижения и опит, няма да можете веднага да претендирате за добро заплащане. Ще се наложи да започнете от самото начало, от най-ниското ниво и от най-ниската заплата. Бъдете готови за това.

Новата професия ще изисква от Вас доста средства, усилия, енергия и готовност да се справяте с трудности. Никой не може да Ви гарантира резултат, но този който не рискува – не печели. Изборът е Ваш.

Успех!

Четете още в Кариера: Промяна на кариерата
Прочетено: 4,692 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 01.02.2010г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!