Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Промяна на кариерата

Промяната на кариерата никога не става лесно.

Фото: stock.xchng

Половината от познатите Ви ще смятат, че не сте добре с главата си, „ловците на мозъци” ще Ви уверяват, че никога няма да се реализирате в новата си професия, а скъпите Ви роднини ще повтарят непрекъснато „Нали съм ти казвал…”. Всичко е така, но за повечето измъчени и затънали в рутина хора, за тези, които не намират приложение за своите таланти и само по навик не напускат сегашната си работа, промените в кариерата е единствен начин да се усетят живи и полезни за себе си и за околните.

Твърдо сте решени да промените кариерата си? Без значение, какъв начин за промяна сте избрали, грешките, които можете да направите са „универсални” и често срещани. Не ги правете:

1. Не си търсете нова работа в област, която е не сте я проучили достатъчно добре

Не се хвърляйте в пропостта със затворени очи! Преди да направите тази стъпка, уверете се, че новото Ви поле за дейност не е по-лошо от старото и отговаря на Вашите реални способности и умения. Предварително проверете нещата добре, за да избегнете изненади от естеството на избраната от Вас нова кариера.

Например, вероятно е, че работейки по цял ден в някой топъл офис, Вие не знаете тънкостите на работата на търговски представител (чести пътувания, извънредна работа и т.н.). Не се оставяйте да бъдете изненадан, че да кажем, не издържате дълго време в колата или, че през зимата предпочитате да стоите на закрито.

2. Не си търсете „топлите” изгодни местенца, ако не сте сигурни, че те Ви подхождат

Сигурно не Ви се е случвало да мечтаете да облечете костюмът на кльощавият Ви братовчед или полата на дебелата Ви леля, дори те да изглеждат перфектно в дрехите си? Защо ли? Защото това, което приляга на другите не винаги приляга и на Вас. Решете какво Ви трябава точно на Вас, а не си търсете занимание, което удовлетворява някой от Вашите познати или приятели.

Например, има вероятност, че мястото на генерален директор погледнато отблизо не е точно за Вас, ако не можете бързо да взимате решения и да поемате големи отговорности?

3. Не започвайте да се занимавате с някаква дейност само защото Ваш приятел преуспява в нея

Със сигурност можете да прекарате добре на маса със своя приятел, но не и да споделяте професионалният му живот, ако това не Вашето „поле за дейност”. Разбира се, че Вашият приятел ще Ви навива да започнете да работите това, което той работи, ако е доволен от работата си. Но Вие трябва да вземете решение самостоятелно и след добро проучване в интернет, пресата и чрез познатите си. Фактът, че приятелят Ви печели добре като банков служител (да забележим, че има и сътоветно висше образование), не значи, че тази работа ще «пасне» и на Вас, ако като дете сте мечтали да станете пилот и имате техническо образование.

4. Не разчитайте само на познатите дейности

Трябва да излезете от черупката на рутината и да огледате света с широко отворени очи. Когато решавате да направите промяна в кариерата си, не бива да разглуждате като достъпна само възможността да започнете да вършите вече познатата работа при друг работодател. Оценете способностите си и, може би, ще намерите начин за добра професионална реализация в коренно различна област. Може би е настъпил момента да реализираш мечтите си. Не мислете, че този съвет не се връзва с посоченият по-горе. Едно нещо е да мечтаеш да станеш пилот и да работиш, като инженер, а друго – да сънуваш небето, а да работиш като банков служител.

Четете още в Кариера: Промяна на кариерата
Прочетено: 10,384 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 15.11.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Съвет номер 5 е абсолютно верен.При мен се случи точно това-смених хубава и зле платена работа за омразна и добре платена и сега след 4 месеца се чувствам в безизходно положение.Наистина парите не са всичко в този живот...може би в другия:))


Единствено когато си добър в дадена работа можеш да изпитваш удоволствие от нея когато я работиш.


Само когато обичаш една работа, можеш да бъдеш добър в нея. :)


Добави коментар