Text: -A A +A

Сигурно всеки от нас познава случаите, когато нов работник не успява да работи добре със своите нови колеги и е принуден да напусне. Как да успеете да станете член на екипа?

Фото: microsoft
Принцип на влакчето

Изберете в екипа човек, който доста време работи във фирмата и има авторитет пред колегите си. Ако успеете да изградите добри отношения с него, той ще ви помогне бързо да се адаптирате в новия колектив.

На практика този човек ще изиграе ролята на „влакчето”, закрепвайки се към което ще успеете лесно „да пропътувате” към екипа.

Групови норми и корпоративна култура

Във всеки колектив съществуват изградени норми на поведение, определени стандарти. Това може да касае начина на обличане и говорене, навиците на управление на работното време, обичайните традиции за външния вид на работното място, традиции да се празнуват празници и т.н.

Когато нов човек не се съобразява с изградените традициите, екипът автоматично го възприема като „чужд” и не го приема. Никакъв нов човек, дори той да е генерален директор, няма да може да подминава сложилите се традиции и да стане член на екипа.

Приемете правилата или ще ви се наложи да напуснете.

Мярка и доброжелателност

Няма начин да разберете всички традиции и норми, приети в колектива, още от първия си работен ден. Но това не ви дава право да правите грешки.
Ако още не сте много ориентирани, ще ви спаси чувството на мярка и доброжелателност. Бъдете внимателни и сдържайте емоциите си, не изказвайте мнението си по всеки въпрос.

Говорете с новите си колеги приветливо и доброжелателно, усмихвайте се по-често, не се притеснявайте да предлагате и да приемате помощ.

Избягвайте да критикувате новите си колеги и новата си фирма. Не правете сравнения с предишните си колеги и предишните си работни места. Ще имате време за това по-късно, когато вече сте наясно какво можете да говорите, а какво – не.

Малко психология

Прочетете някоя-друга книга за психологията на общуването. Така ще притежавате поне основните знания, които ще ви помогнат да разберете поведението на новите си колеги.

Човекът, който е подготвен да общува ефективно с всеки непознат човек, ще може бързо да се адаптира във всеки колектив.

Бъдете интересен и лоялен към хората и няма да имате проблем в никакъв нов екип.

Да, но на кого да се усмихвате? На всичките си нови колеги, разбира се!

Успех!

Прочетено: 1,741 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 11.12.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Големият бюст прави чудеса!


Лъчезар Василев крои убедителни измами. Ще се опита да се свърже с вас и да Ви измами да станете титуляр на фирма.


Лъчезар най-вероятно ще Ви се обаси от този номер - 0896806640. Не му се доверявайте, той постъва доста нагло...


Лъчезар е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, за да спечели доверието им и да ги вкара в беда.


Добави коментар