Text: -A A +A

Почти всеки специалист поне веднъж в живота е получавал отказ от потенциалния работодател след интервю за работа. Често след това човекът се чуди, защо са му отказали, какво не е направил както трябва?

Фото: Flickr

Да видим, какви са най-разпространените грешки на кандидатите за работа?

1. Неадекватни очаквания за заплатата

Работодателите имат недоверия към кандидатите, които имат прекалено високи или, напротив, прекалено ниски изисквания към заплащането за труда си.

Фирмите не са готови да дават прекалено висока заплата и са склонни да продължават търсенето на специалисти, които имат адекватни спрямо техните разбирания изисквания за заплащане.

От другата страна, прекалено ниските изисквания към заплатата предизвикват съмнения към квалификацията на кандидата.

Съвет: Преди да започнете търсенето на конкретни работни места, за които да кандидатствате, трябва да оцените адекватно своята стойност като специалист на пазара на труда и да проучите какво заплащане се предлагат на специалисти с аналогичните на вашия опит и квалификация.

2. Прекалено ниска/висока квалификация

Често дори стремежа на кандидата да се учи и способността му бързо да усвояват нова информация не могат да компенсират отсъствието на принципиално важните за дадено работно място навици.

От друга страна, когато опитът и квалификацията на кандидата за работа са прекалено високи, потенциалния работодател се опасява, че работата ще му бъде безинтересна и новият сътрудник след кратко време ще се замисли дали да не си намери нова работа.

Понякога се случва, че специалист в някаква област дълго време си търси подходяща работа и най-накрая се съгласява да работи на работното място, което е доста под неговото ниво на квалификация и умения. Такъв човек приема всякаква работа като временно продължава да си търси по-подходящо работно място и накрая все пак напуска.

Съвет: Когато разглеждате конкретното работно място, за което искате да кандидатствате, внимателно изучете длъжностните, задължения и изискванията към кандидатите.

3. Слаба или никаква подготовка за интервюто

Често причината за отказ става неподготвеността на кандидата към събеседването.

Съвет: Преди срещата с потенциалния работодател си струва да съберете допълнителна информация за работодателя – история на фирмата, положение в отрасъла, последни новини, месторазположение и др. Полезно е предварително да си подготвите кратък списък с въпроси за самото работно място и за фирмата, които да зададете на човека, с когото имате интервю за работа.

Външния вид на кандидата за работа също е важен фактор, върху който предварително трябва да обърнете специално внимание.

4. Недостоверна информация

Стремежът ви да „украсите” своите документи за кандидатстване, за да предизвикате интерес от страна на потенциалния работодател, може да предизвика проблеми по време на събеседването. Истината, най вероятно, ще излезе наяве по време на интервюто и можете да накърните репутацията си в очите на потенциалния работодател. Освен това, голяма е вероятността тази информация да бъде споделена и с другите потенциални работодатели в отрасъла и може да имате проблем при кандидатстването при други работодатели.

Съвет: Не преувеличавайте своят опит и не си измисляйте някакви длъжности, посочвайте в документите за кандидатстване реалните си служебни задължения, реален списък с бивши работодателите, актуално ниво на владеене на езици и познаване на компютърни програми.

Прочетено: 9,512 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 05.02.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!