Text: -A A +A

Да надзърнем в бъдещето и да се опитаме да разберем какви професии ще станат безполезни – работниците ще бъдат напълно заменени от роботи и технологии.

Фото: Jason Smith

Замяната на хора с машини вече е отстранила необходимостта от много видове професии. Със сигурност след десетина години ще бъдат обичайни такива професии, за които сега дори и не подозираме, както преди петнадесет-двадесет години не сме подозирали за такива професии като администратор на социалните мрежи или продавач на мобилни телефони.

Кого могат напълно да заменят машините? Ето няколко професии в рисковата зона:

1. Таксиджии

По прогнозите на специалистите те напълно ще изчезнат през 2038 година.

Масово ще се произвеждат коли с напълно роботизирано управление. Следователно таксиджиите ще станат излишни. Вероятно ще останат само шофьори на най-скъпите екзотични видове превоз.

2. Счетоводители

Те ще изчезнат след 2028 година.

Тенденцията да се предава все по-голяма част от счетоводната дейност на компютри се наблюдава през последните няколко години. Счетоводните програми, работещи въз основата на изкуствения интелект, ще станат толкова съвършени и евтини, че няма да има нужда от „живи” счетоводители.

3. Помощници на специалисти

Вероятната година на изчезване: 2026.

На юристите, стоматолозите, консултантите ще стане по-лесно да работят с автоматизирани помощници. Те не излизат в отпуска и болнични, няма вероятност да напуснат, а работят много по-бързо и точно. Като се замислим, и в момента колко работа, която преди няколко години са вършили хора, вече я вършат компютри?

4. Служители на паркинга

Според прогнозите, след 2028 година няма да има служители, които събират такси на паркинга и други подобни видове касиери.

Още няколко години властите по градовете ще се противят на тази идея, но новите технологии ще спечелят. Автоматите ще проследяват кога колата е паркирана и автоматично ще взимат пари за времето на престоя от собственика на автомобила. Тенденцията се наблюдава от няколко години, най-вече в големите градове по света - ние вече навсякъде виждаме автомати за паркинг.

5. Служители в туристически агенции

Тази доста разпространена днес професия напълно ще изчезне след 2025 година.

Много е по-лесно да извършите поръчката и да платите чрез онлайн туристическа агенция. Вие влизате, попълвате информация за желаното от вас пътуване, след това сайтът ви запитва за подробности, за да уточни желания от вас маршрут, условия и цената и след една минута ви показва различните варианти на вашата почивка. Плащането става в рамките на още една-две минути.

6. Преводачи

Специалистите очакват тяхното пълно изчезване след 2031 година.

Не, хората няма да станат полиглоти. Но високите технологии активно ще навлязат в тази област на човешкото общуване.

Google или някоя друга фирма, към 2028 година ще създадат точна и ефективна система за превод на устната реч. Преводът и неговото озвучаване ще бъдат неотличими от работата на най-добрите преводачи - хора. Човешкият превод на практика няма да се използва.

Вие каква професия имате? А вашите деца?

Прочетено: 3,942 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 23.09.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Хаха, а номер 7 къде е :))?


Лъчезар Христов Василев е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, да им спечели доверието и да ги вкара в беда.


Избягвайте да комуникирате с него, има една единствена цел и тя да е се облагодетелства чрез лъжи и измами.


Лъчезар Христов обикновено започва работа във фирма и след като открадне ценната информация или продукти, изчезва безследно


Добави коментар