Text: -A A +A

Влиятелните личности са тези с добри връзки, авторитетни, такива, за които всеки казва: „Бих искал да го познавам!”. Те могат да осигурят за всеки свой познат известност, препоръки, запознанства и възможности. Можете да се свържете с тези хора и в интернет, например чрез социалните мрежи.

Фото: stock.xchng

Вие, както повечето хора, вече знаете кои са влиятелните личности във вашия бизнес, особено във вашия отрасъл. Те често са популярни автори, блогъри, журналисти и успешни бизнесмени.

Даваме ви шест стъпки, по които бихте могли да се свържете с такива хора и лично да се запознаете с влиятелните личности:

1. Предложете нещо на тях

Тук най-добре действа принципът: „Дайте три неща и в отговор помолете за едно нещо”. С други думи, давайте повече отколкото искате в замяна.

Ако сте заинтересувани да се запознаете по-близо с някой, най-напред намерете нещо, което може да има ценност за дадения човек и което вие бихте могли да му осигурите.

Можете да предложите да намерите някой интересен човек за интервю, ако интересуващата ви личност е блогър, или да предложите достъп до някакво затворено за външни хора място, ако това е бизнесмен или нещо подобно. Помислете добре, защото дори и да не разполагате с големи възможности и запознанства, със сигурност можете да предложите нещо, което да заинтересува вашия човек.

2. Направете си домашното

За всеки човек и, разбира се, за всяка по-известна персона, може да се намери разнообразна информация в интернет. Не си хабите времето да разпитвате за нещо, които всеки може лесно да намери в мрежата. Вместо това намерете области и интереси, които са общи за вас и за въпросната персона, и намерете начин да се озовете с даденото лице на място, където ще можете да покажете, че и вие сте човек със същите интереси.

3. Свържете се

Връзката по телефона или електронната поща има по-личен характер, отколкото връзка чрез някоя социална мрежа. Но ако видите, че дадената влиятелна персона лично активно общува с хората, например, във Facebook или чрез своя блог, то това може да бъде много удачно място за първоначален контакт и запознанство с лицето.

4. Не се натрапвайте от самото начало

Направете първите ви контакти с лицето кратки и приятни. Не молете за нещо, което може да отнеме повече от 10-15 минути от времето на човека. Ако искате нещо да го питате – задайте само един-два кратки въпроса.

Хората по начало обичат да помагат, но те могат да нямат време или желание да се занимават с дълги отговори на въпроси или да се нагърбват с каквито и да било ангажименти към непознати хора.

5. Поддържайте връзка

Най-лесния начин да поддържате връзка с влиятелния човек, без да му се натрапвате, е да му изпращате от време на време по някоя интересна статия или информация. Трябва, разбира се, да сте 100% сигурни, че това, което изпращате на човека, наистина представлява някакъв интерес за него.

Не е зле за целта да си поддържате една база със своите контакти, където срещу всеки човек да посочвате с една-две думи, какви основни интереси той има и когато видите нещо интересно и актуално по темата, да му го изпратите с кратка бележка. Така няма да ви забравят.

6. Връщайте услугите

Ако някой ви е помогнал, питайте човека дали има нещо с което и вие можете да му помогнете. Бъдете благодарни.

Човекът може да има проблем, за който не подозирате, но който можете да помогнете да бъде решен. Ако няма нещо, с което можете да помогнете в момента, искрено уверете човека, че той може да се обръща към вас. Можете да посочите в какви области бихте могли да му помогнете.

Успех!

Прочетено: 835 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 29.11.2013г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!