Text: -A A +A
Четете още в Кариера: Лично развитие

Какво да правите, ако трябва спешно да приключите някаква работа и не ви остава време за сън? Как да не заспите? Посочваме ви 15 научно проверени начина да излъжете своят организъм и да не заспите, докато подготвяте важен проект.

Фото: Flickr
Пранаяма

Опитайте специално упражнение за дишане от практиката на йогата. То се нарича капалабхати и се състои в това, че правите нормално вдишване и много рязко издишване.

Повторете това упражнение около 10 пъти.

Тази техника затопля, ободрява и въздейства на жлезата, управляваща тъй наречените циркадни ритми (ритъма на сън и будно състояние).

Дъвка

Дъвчете дъвка с ментол. Най-важното в нея не е ободряващият ментол, а дъвкателните движения. По този начин вие лъжете мозъка си и той се активира, защото очаква, че ще му се налага да преработва храна. За целта в организма се изработва инсулин, който предизвиква чувството на бодрост.

Хладина

Отворете прозорците и пуснете да влезе чист въздух, включете климатик или вентилатор. Топлите и задушни пространства предизвикват чувството на умора.

Хладът държи мозъка в напрежение и кара вашия организъм да се активира, за да поддържа постоянната температура, която е необходима за правилната работа на организма.

За любителите на екстремните усещания препоръчваме да дъвчат лед – това е най-ободряващото действие на света.

Физкултура

Подскачайте, клякайте, направете няколко коремни преси.

Всякакви физически упражнения за 20-30 минути раздвижват кръвта и подобряват притока на кислород към клетките и следователно дават допълнителна енергия на вашето тяло.

Изследванията доказват, че ако вървите пеша 15 минути, ще получите нови сили за работа през следващите два часа.

Изплакване на ръцете

Изплакнете китките си със студена вода. Този похват ще ви позволи бързо да охладите организма си.

Този похват е най-полезен през лятото, когато жегата е най-голяма. Освен това оплакването/изплакването на китките позволява да се отървете от главоболието и високата температура, когато сте болни.

Глад

Пропуснете едно хранене.

Организмът отделя много сили, за да преработи храната, затова след обилен обяд възниква усещането за умора и ви се приспива.

Ще се чувствате много по-бодри, ако сте малко гладни.

Музика

Слушайте бърза, дразнеща музика, но не много високо. Музиката предизвиква силна емоционална реакция, която задейства много участъци на мозъка.

Ако е възможно, пейте или поне подрусвайте главата си в такт с музиката.

Мелодична или добре позната музика няма да върши работа. Трябва да слушате нещо с добър ритъм, но не много приятно за ухото – това гарантирано ще предизвиква повече емоции. Думите на песента не трябва да се разбират – тогава мозъкът ви ще работи, а вниманието ще бъде активно, защото ще ви се налага подсъзнателно да се вслушвате.

Осветление

Пуснете ярка светлина. Ще излъжете вътрешния си часовник, ако всички осветителни тела в стаята бъдат светнати.

Работата е там, че ритъмът сън/активно състояние реагира на светлината, когато светлината намалява, на организма му се струва, че вече е време да заспива.

Масаж

Масажирайте горната и задната част на главата и врата, ушите, точката между палеца и показалеца и областта под коленете. Тези точки помагат да намалите умората и да подобрите циркулацията на кръвта.

Ароматерапия

Задействате обонятелните си рецептори. Силната миризма – приятна или отвратителна - бързо ви кара да бъдете нащрек.

Ароматерапията обикновено предлага няколко масла за стимулацията на нервната система: розмарин, евкалипт и мента. Ако нямате под ръка ароматно масло, можете няколко пъти да вдишате аромата на прясно смляно кафе.

Дискомфорт

Стойте върху твърд стол. Всякакво леко усещане на дискомфорт ще ви позволи да не заспите.

Ако ще работите седейки в удобен фотьойл или диван, ще ви се приспива, защото те са много удобни и отпускащи.

Кафе и сън

Изпийте едно кафе и веднага легнете да спите за 15 минути.

Това са две ефективни техники, събрани в една. Действието на кофеина започва 20 минути, след като сте изпили кафе, чай или сте изяли един шоколад. За тези 20 минути ще успеете да поспите и да се заредите със сили и енергия.

Важното в тази техника е да нагласите будилник и да не заспите за 30 минути, защото по това време вече ще се намирате във фазата на дълбок сън и ако се събудите ще се чувствате много отпаднали.

Диета

Ако все пак сте решили да похапнете, изберете си храна с голямо съдържание на протеини (ядки, яйца) и плодове, и зеленчуци.

Важно е да се храните на малки порции и често – през 2-3 часа.

Избягвайте сладките храни, защото те дават обратен ефект и отнемат от вашите сили. Пийте много вода, когато на организма не му стига водата, човекът се чувства изморен.

Гъдел

Гъделичкайте с езика горната част на устната си кухина. Това е много забавен и много ефективен начин веднага да се ободрите.

Тролинг

Отделете половин час за да видите смешно видео или да обсъдите с някого политиката.

Всякаква социална активност, дори участието в онлайн дискусии, предизвиква възбуда в мозъка.

Успех в незаспиването!

Четете още в Кариера: Лично развитие
Прочетено: 10,297 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 29.12.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!Коментари

Лъчезар Христов Василев е нагъл, настоятелен и се опитва да заблуди възрастни хора, да им спечели доверието и да ги вкара в беда.


Bнимaниe, измaмницa бpoди из Бългapия. Πocтъпили ca мнoжecтвo cигнaли в CДBP и ГДБOΠ зa Mapия Taбaĸoвa.


Мария се представя като Ралица Мирчева и телефонът, от който най-вероятно ще Ви се обади е 0895078200


Дамата иска пари за инвестиции, или забележете пари да Ви върне инвестициите и да Ви спаси от измамни схеми.


Оказва се,че според г-ца Табакова, спасяването от измамна схема изисква да сте жертва на измама.


Избягвайте да комуникирате с него, има една единствена цел и тя да е се облагодетелства чрез лъжи и измами.


Лъчезар Христов обикновено започва работа във фирма и след като открадне ценната информация или продукти, изчезва безследно


Добави коментар