Text: -A A +A

Отделете една минута, за да помислите за най-лошия шеф, който някога сте имали. Комуникацията с лош началник ви е научила на много полезни неща.

Фото: 123RF

Отделете една минута, за да помислите за най-лошия шеф, който някога сте имали.

Той ви е крещял, когато не сте спазвали крайните срокове? Или по цял ден е стоял в кабинета си и е плюел в тавана? Дали той е бил толкова агресивен, че ви е накарал спешно да си потърсите друга работа?

Когато мислите за най-лошия си началник, помислете какъв урок сте научили. Вие сте се научили да се справяте със стресовите ситуации? Или сте разбрали как по-добре да комуникирате с хората?

Изследванията показват, че 75 на сто от работниците считат, че техните шефове са най-омразната част от тяхната работа. Вместо да се спирате върху негативните аспекти на комуникацията ви с лош началник, както съветва Хизер Хюман в linkedIn, трябва да помислите какъв опит сте придобили след общуването си с него.

1. Вие сте разбрали как най-добре да вършите своята работа

Когато работите за лош началник, вие нямате право да правите грешки. Вие полагате всичките си усилия "да не го ядосате" и вършете работата си перфектно.

2. Вие сте се научили да общувате с трудни хора

Вашият шеф е бил ленив? Надут? Когато имате опит за комуникация с трудни личности, вие се научавате да се справяте с техния лош характер.

3. Вие сте се научили самостоятелно да се справяте със своите проекти

Когато нямате никой, който да ви подкрепя в работата, трябва да се научите да мотивирате сами себе си. В същото време вие се научавате да спазвате крайните срокове, без да ви трябва надзирател.

4. Вие сте разбрали как се работи с офисната политика

Никой не обича да има драми на работното място, но понякога това е неизбежно, защото имате началник, манипулиращ офисната политика (вътрешните отношения във фирмата).

Когато работите за началник, манипулиращ политиката, вие се научавате да решавате ред негативни проблеми, както и да се справяте със своите задължения в стресова ситуация.

5. Вие сте се научили да се разбирате с всякакви хора

Работейки за лош началник, вие сте били принудени да се научите да разбирате неговите капризи и начините да се справяте с тях.

6. Вие сте разбрали как да защитавате своите постижения

Понякога трябва да правите всичко възможно, за да защитите себе си и тежката работа, която вършите. Вие сте се научили да защитавате своите постижения от хората, които искат да имат успех на гърба на другите.

7. Вие сте разбрали ценността на взаимоотношенията на работното място

Когато нямате доверие на своя началник, вие трябва да търсите подкрепа и съвет от своите колеги. Затова сте се научили да изграждате сигурни отношения на работното си място.

8. Вие сте се научили да подобрявате своите навици за общуване

Ако сте работили с лош началник, значи най-вероятно той е лош комуникатор. Този опит вероятно ви е научил как да бъдете добър събеседник, да поддържате обратна връзка и да изразявате своите потребности в работата.

9. Вие разбирате какво не трябва да правите, когато ръководите други хора

Понякога се налага да видите как изглежда лош ръководите, за да станете по-добър лидер.

Работейки за лош шеф, вие вероятно виждате неефективни начини за управление. Затова можете да разберете как трябва успешно да управлявате хора.

10. Вие сте се научили да бъдете изобретателни

Когато не можете да получите помощ от началника си, или ви липсват ресурси за успешното изпълнение на своята работа, то ви се налага да използвате цялото си творческо мислене. По време на работата с лош ръководител сто на сто ви се е наложило да се научите да бъдете по-изобретателни и да правите максимум резултат от това, с което разполагате.

Успех!

Прочетено: 1,487 пъти Източник на статията: Портал Кариерист | 14.11.2014г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!