Text: -A A +A
Четете още в Имидж: Изграждане на имидж, марка

Смятате ли, че запазената марка е за стоки, а хваленето е мръсна дума? Подобно на коня и каретата запазената марка и хваленето вървят ръка за ръка. Вашата запазена марка е образът, който изниква в съзнанието на хората, когато си помислят за вас, а хваленето (разбира се, удачното!) е един от най-въздействащите начини да изпратите посланието, което се крие зад запазената ви марка.

Фото: stock.xchng

Смятате ли, че запазената марка е за стоки, а хваленето е мръсна дума? Подобно на коня и каретата запазената марка и хваленето вървят ръка за ръка. Вашата запазена марка е образът, който изниква в съзнанието на хората, когато си помислят за вас, а хваленето (разбира се, удачното!) е един от най-въздействащите начини да изпратите посланието, което се крие зад запазената ви марка. По отношение на личните хвалби мнозина от нас се мръщят и после си намират извинение. Не можем да си се представим като стоки, които се конкурират за място на рафта. Смятаме, че да тръбим за себе си е нещо, ограничено до голяма степен до специални случаи като интервютата за наемане на работа или атестациите за дейността ви. Или пък по-скоро затъваме в „тинята на мита“ – в безбройните неща, които са ни натяквали като деца и които ни пречат да си създаваме сами лозунги, например „Добрите момичета не се хвалят“ или „Винаги някой друг ще се окаже по-добър от теб, така че не се мисли за толкова голяма работа.“

Необходимостта да си създаваш запазена марка и да се хвалиш е свързано с умението да се саморекламираш. По този начин човек се откроява сред множеството и си осигурява шанса началникът му да помни неговите постижения, когато дойде моментът за повишения, увеличения на заплатата или съкращения. Няма значение дали се стремите да напреднете на поста си, готови сте да промените установената си кариера или тъкмо започвате – винаги трябва да се стремите да си създавате своя запазена марка и да я налагате.

Мислете за себе си като за марка зърнени закуски

Какво общо имат всички марки готови зърнени закуски по рафтовете на супермаркетите с това да изпъквате на работното си място?

Всички знаем, че търговската марка цели да предизвика емоционална реакция у потребителите. Оказва се, че много от стратегиите, които компаниите прилагат успешно по отношение на продуктите си, са също толкова добри и по отношение на това вие да си създадете своя запазена марка.

В днешната конкурентна среда да се похвалите е важен елемент от това да наложите репутацията си в деловия свят и да се отграничите от тълпата. По този начин можете да оповестите основните си ценности, да подчертаете дарбите си и да представите ентусиазма си на своите шефове, колеги и клиенти. Със сигурност всеки около вас си създава мнение за вашата запазена марка всеки ден. Затова си помислете внимателно какво искате да мислят и да чувстват околните за вашата запазена марка.

Макар не всичко, свързано със стоките, да може да се приложи към хората, повечето от принципите са еднакви. Разликата е, че вместо да изтъквате качествата на зърнени закуски, на бебешки храни, на шампоани или на спортни обувки, продуктът сте самият вие.

Например вашата запазена марка е обещанието – явно или подразбиращо се – за стойността, която предлагате, за онова, което слагате на масата. Вашата запазена марка, независимо дали старателно създавана или оставена на случайността – обуславя каква представа ще изникне в съзнанието на другите, когато мислят за вас. За разлика от зърнените закуски обаче няма да разполагате с отдел по маркетинг или с рекламен бюджет за своята лична кампания, а ще ви трябва подход от типа „направи си сам“.

Четете още в Имидж: Изграждане на имидж, марка
Прочетено: 7,921 пъти Източник: Портал Кариерист | 27.10.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

ММММ, даааа, май тази книжка трябва да се прочете...


Добави коментар