Text: -A A +A

Професията на имиджмейкъра или на PR специалиста, работещ за дадена личност, е повече от загадъчна. Или по-скоро е от онези неща, за които всеки си мисли, че знае всичко за тях, но на практика се оказва, че не е точно така.

Фото: stock.xchng

Леката перифраза на едно определение на Института за връзки с обществеността в Лондон ни дава сухата академична дефиниция на явлението имиджмейкърство: ”Това е преднамереното, планирано и непрекъснато усилие да се установи взаимно разбиране между една организация или личност и обществеността”. Казано иначе, имиджмейкърството е инструментът, чрез който публичната личност става популярна, печели гласоподаватели, клиенти или фенове и остава на гребена на вълната възможно най-дълго.

Дали имиджмейкърът е сивият кардинал, застанал в сянката зад звездата, или пък е вълшебникът, който може да превърне негативите в активи само с едно замахване на своята пръчица? Отговори на тези и други наши въпроси дадоха едни от най-известните и сериозни специалисти в областта на връзките с обществеността.

Две прекрасни дами, които се съгласиха да приемат коледната шега на сп. BEAUTY и да променят своя имидж според PR стратегиите на редакционния ни екип. Соня Колтуклиева: ”Имиджмейкърът е продавач на легенди” Професия: PR консултант Образование: журналистика Професионален път: продуцент и водещ на ”Партньорство за бизнес” по БНТ, журналист във вестниците ”Труд”, ”Отечествен вестник” и ”Експрес”, парламентарен медиен съветник. Зодия: Рак Недостатъци: бързо губи интерес към хора и събития, увлича я динамиката на промяната, fashion victim. Предимства: силен характер, артистичност и енергия за два блока на АЕЦ ”Козлодуй”. Хобита: нумерологията и пътешествията със семейството. Имиджмейкърството - професия, дарба или необходимо зло

“Един ден Сивата мишка проплакала пред Хамстера: “Не е честно, мен всички ме преследват, замерят ме с каквото им падне, гнусят се от мен. Теб те обичат, глезят те, отглеждат те в клетка в хола, за да ти се радват и да се хвалят пред гостите си с теб. Как да се отърва от тази несправедливост?”. Хамстерът изгледал високомерно Сивата мишка и отсякъл: “Вземи си имиджмейкър!”.

Преди много години в Кан Роже Вадим завел на бала на филмовите звезди никому неизвестната Бриджит Бардо. Властелините на филмовия Олимп блестели в луксозни тоалети и замайващи погледа бижута. Сочната дебютантка, по съвет на своя режисьор, се появила в скромен тоалет, но така подчертаващ красивите й младежки форми, че мъже и жени не откъсвали поглед от нея. Роже Вадим, създателят на кинозвезди, вероятно е първият имиджмейкър на ХХ век и на елитното общество.

Благодарение на умели имиджмейкъри Маргарет Тачър – от скучно облечена сивееща жена в третата възраст се превърна в елегантна дама без възраст. Чудеса от храброст направи имиджмейкърът на принц Чарлз, за да преобрази Камила, известна с “чара” си на питбул, в симпатична лейди, на която мнозина англичани простиха драмите, вгорчавали семейния живот на принцесата на народа Даяна.

Като телевизионна водеща в БНТ години наред интервюирах президенти, премиери, милиардери, шоузвезди по света и винаги се възхищавах от онези публични личности, които идваха на срещите ни с имиджмейкърите си – те оглеждаха клиентите си отвсякъде, надничаха в обектива на камерата и нагласяваха кадъра заедно с оператора ми. Имиджмейкърът е началото и краят на публичния образ на всички известни личности. Или на тези, които искат да станат известни. Имиджмейкърът е продавач на легенди. Ако е добър, става Кръстител. Ако е лош, се превръща в Палач.”

За ученето на имиджмейкърство “Вероятно има лекции по имиджмейкърство в курсовете по PR. Аз лично съм self-made imagemaker. Журналистиката ме е научила да се взирам в детайлите и да усещам безпогрешно какъв образ се продава в обществото най-успешно в определения момент. Журналистите са добри имиджмейкъри, защото знаят как се оцелява между медийните Сцила и Харибда. Те разбират, че медиите са проклятие и благослов за публичните личности. Не може посредствен журналист да стане добър пиар или имиджмейкър. Най-големият проблем на имиджмейкъра е да запази клиента си такъв, какъвто е, и едновременно с това да го направи симпатичен и приемлив за публиката.

Прочетено: 14,992 пъти Източник: erogance.eu | 09.02.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!