Text: -A A +A
Четете още в Имидж: подаръци, служебни подаръци, Етикет

В някои държави съществуват закони, определящи стойността на служебните подаръци. Например, че всеки бизнес-подарък на стойност над 50$ трябва да бъде деклариран. Затова в тези държави бизнес-партньорите традиционно подаряват един на друг подаръците на стойност от 30 до 50$. Разбира се, по-скъпите подаръци също се подаряват, но те обикновенно остават за фирмата.

Фото: stock.xchng

В някои държави съществуват закони, определящи стойността на “служебните” подаръци. Например, че всеки бизнес-подарък на стойност над 50$ трябва да бъде деклариран. Затова в тези държави бизнес-партньорите традиционно подаряват един на друг подаръците на стойност от 30 до 50$. Разбира се, по-скъпите подаръци също се подаряват, но те обикновенно остават за фирмата.

В България този въпрос не се определя от никакво законодателство. И все пак, добре е да се спазват някои правила, за да не изпадате в неудобно положение.

Планирайки своят “подаръчен” бюджет всяка фирма рано или късно започва да прави списък с най-важните клиенти, партньори и, разбира се, сътрудници, за които трябва да бъдат подготвени подаръци. Колкото по-дълъг е този списък, толкова по-разнообразен става списъкът със самите подаръци. Наистина, не можете да подарявате едно и също на вице-прецидента на банката-партньор, на служителя в отдел “Маркетинг” и на главния счетоводител. Но, служебните подаръци, все пак, имат няколко общи характеристики.

Основни правила за служебните подаръци

Избирайки подаръците трябва да спазвате някои правила. Така, служебния подарък следва да бъде:

  • Траен (да се ползва дълго време така, че този който го е получил ще го гледа и спомня за Вашата фирма);
  • Атрактивен (Трябва да се различава от другите подаръци: да бъде по-скоро по-оригинален, а не по-скъп);
  • Да напомня за този, който го е подарил (да притежава емоционално послание);

Идеята на бизнес подаръка трябва да бъде следната: “Със сигурност да има полза, но да не напомня за работа”. Подаръците стават оригинални веднага, щом тяхната функционалност позволява те да бъдат използвани извън офиса: ключодържател-нож, комплект аксесоари за пътуване и т.н.

По-скъпите подаръци, могат да бъдат предмет на увлечение (хоби) на човека, на когото се подаряват.

Как да избирате подаръците

Най-удачния начин на действие е да направите предварителен списък. Ако трябва да поздравите голям брой хора, можете 2-3 месеца преди тържеството да се обърнете към някоя специализирана фирма за сувенири. Изберете тази, която предлага голямо разнообразие от подаръците и където ще можете да поръчите опаковки с логото на Вашата фирма.

Избирайки подарък трябва да отчитате статута на човека, на когото ще подарявате.

Съществуват три основни групи подаръци, в зависимост от статута:

1. Подаръци за VIP-персони;

2. Подаръци за партньори;

3. Подаръци за служители. Всяка от групите има своята специфика и цена.

Подаръци за VIP-персони

Тези подаръци се избират с повишено внимание, защото се предназначават за хората, които са много важни за Вашата фирма. Обикновенно в тази група влизат ръководителите на фирмите-партньори и обслужващите Ви банки, държавните служители и политическите лица. С други думи, хората от които може да зависи успехът на Вашата фирма.

Избирайки подаръците за посочената група следва да се отчитат много фактори, в това число и личните предпочитания на хората.

Проблемът на VIP-подаръка е факта, че човекът намиращ се на такова ниво, обикновенно вече има всичко и е много трудно да бъде изненадан. Затова, колкото и да е странно, добре действа следното правило: колкото по-безполезен и оригинален е подаръка – толкова по-добре той ще бъде възприет. Например, кована везна с метални гири, антикварна книга или произведение на изкуството. В последния случай трябва предварително да проучите вкусовите предпочитания на адресата.

Освен това, за добри подаръци се смятат дизайнерските аксесоари за алкохол, украсени със сребро или друг метал. Това може да бъде поставка за бутилка или комплекти за сервиране на виното. Тези неща придават изисканост на всеки неофициален или официален прием, където се сервира алкохол.

Върху VIP-подаръците задължително трябва да бъде нанесен надпис от вътрешната страна на предмета или върху специална метална или дървена поставка. Сериозна грешка е, ако върху самия подарък ще изпишете името или логото на Вашата фирма. Този подарък няма да може да бъде излаган на видно място, защото няма да бъде коректно някой да слага “за пред хората” чужда реклама.

Стойността на VIP-подаръците обикновенно започва от 100 лв. и нагоре. Те се купуват отделно за всеки отделен случай.

Подаръци за бизнес-партньори и клиенти

Следващата група подаръци са за мениджърите от средно ниво в иерархията. Такива подаръци се подаряват от един мениджър на друг мениджър от същото или по-ниско ниво в чужда фирма.

Четете още в Имидж: подаръци, служебни подаръци, Етикет
Прочетено: 41,764 пъти Източник: Портал Кариерист | 10.11.2008г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Антонио Николов е син на митничарят Виктор Николов - забогателият без обяснения ниско-образован дядо.


Антонио е бил в клиника за наркозависими.


Той е участвал в схема за смяна на фалшиви доларови банкноти.


Типичният разглезен младеж, който разчита за всичко на баща си и съпругата си.


Съпругата му е не коя да е, а Бистра Мощева.


Съпругата му е не коя да е, а Бистра Мощева.


Бистра слага рога на съпруга си понякога, но това е за да му отива на спортния оутфит.


Антонио е участник в няколко фирми – Царевец 2015, Викорт ЕООД, Авиз Тук.


Има магазин за строителни материали и в общи линии никаква идея какво да постигне в живота си.


Има магазин за строителни материали и в общи линии никаква идея какво да постигне в живота си.


Добави коментар