Text: -A A +A

Имиджът на един професионалист не се изчерпва само с представянето на личната си персона (облеклото, поведението, речта и т.н.), а се разпростира на цялата среда в която той работи. Обкръжението ни може да помогне да придобием и поддържаме добър имидж в очите на околните, както и да омаловажи всичките ни усилия, които полагаме за поддържането на имиджа си.

Фото: stock.xchng

Повечето от наемните работници нямат лични кабинети, а разделят работната среда с колегите си. Все пак, обстановката в която работите може да бъде подобрена и да придобие респектиращ вид.

Стаята, където работите е претъпкана с рафтове и шкафове с документи

Прегледайте всичките тези купчини и изхвърлете или архивирайте на друго място това, което е oстаряло и ненужно. Не забравяйте да се консултирате с колегите си, за да не изхвърлите някой „много ценен” доклад модел 1995 година, който някой от колегите Ви пази като спомен от младежките си години. 

Препълнените рафтове не са добър фон за един успешен кариерист

Чисто психологически, човекът който се намира на „шарен” фон не се възприема като подреден професионалист и съвременен човек. Опитайте се да преместите бюрото си така, за да имате свободно пространство или стена зад гърба си. Закачете на стената неутрална картина или репродукция в рамка. Ако все пак се налага да стоите с някой рафт зад гърба си, разтоварете го максимално и подредете.

Махнете от офиса си или преместете по-далече от себе си всичките календари...

... с изображенията на поп-фолк-звездите и шарените реклами, стига те да не рекламират фирмата в която работите. Но, дори и в този случай, ограничете техният брой и ги сложете по-далече от себе си.

Важно е работното Ви място да бъде добре осветено

Не е здравословно да работите на тъмно. Освен това, близостта до прозореца има психологически ефект – колкото по-близо до него, толкова по-авторитетно е мястото. Не е случайно, че в офисите на големите компании, мястото на ръководителите винаги е до прозореца.

Не стойте в “тъмна миша дупка”. Въпросът с доброто осветление можете да решите сами, без да прибягвате към помощта на ръководството. Сложете си допълнителна лампа. Ако пък светлината Ви идва в повече - окачете щора на прозореца.

Не претрупвайте бюрото си с дреболии

Работното Ви място трябва да изглежда добре на фона на останалите бюра, но не и прекалено „различно”. Ако колегите Ви имат върху бюрата си по една семейна снимка, един кактус, два календара и три бележника, Вие оставете на бюрото си само един бележник и един календар. Снимките на любимото семейство са начинът да покажите на околните, че сте стабилен семеен човек, но не всеки ги възприема добре. Затова, ако решите да имате някоя снимка върху бюрото си, бихме Ви препоръчали това да бъде някоя неофициална снимка на екипа в който работите. Например, тази от съвместната Ви командировка или обучение.

Принудени сте да работите в стая, която работодателите са запълнили със стари офис-мебели и тя има вид на антикварен магазин

За съжаление, нямате възможност да изхвърлите всичко и да сложите нови офис-мебели. Опитайте се да се отървете от най-непригледните мебели в стаята, като да предложите да ги преместите в стаите на колегите си. Останалото пространство вече ще можете да “подобрите”. В случая, освен горепосочените действия, трябва да намерите един елегантен привличащ поглед предмет, който да отклонява вниманието на посетителите от обстановката. Например, красиво цвете в саксия, елегантна дребна скулптура или красива неутрална по съдържание картина.

Много важен съвет

Винаги, ама винаги, поддържайте стаята в която работите чиста и проветрена. Полагайте усилия за това сами, а не се осланяйте само на работата на чистачката.

Прочетено: 7,350 пъти Източник: Портал Кариерист | 24.09.2006г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!