Text: -A A +A

Професорът по икономика в Cornell University, Робeрт Х. Франк (Robert H. Frank), изучава зависимостите на външният социален статут на човека с това как околните възприемат неговите професионални способности. Публикуваме някои от постулатите на професора, които смятаме за много интересни за читателите на «Кариерист».

Фото: Flickr

Професорът по икономика в Cornell University, Робeрт Х. Франк (Robert H. Frank), изучава зависимостите на външният социален статут на човека с това как околните възприемат неговите професионални способности. Публикуваме някои от постулатите на професора, които смятаме за много интересни за читателите на «Кариерист».

Представете си, че са Ви отправили несправедливо обвинение в някакво престъпление и Вие си търсите адвокат. Хипотетично си представете, че трябва да изберете между двама адвокати, за които Ви е известно, че са много добри юристи, но имат различен външен социален статут.

Единият от тях е облечен с овехтял, купен в евтин магазин костюм от изкуствен плат. Към сградата на съда той пристига на ръждясала кола модел 1992 година. Другият е облечен в скъп костюм с безупречна кройка и кара ново BMW.

Кого ще предпочетете да наемете?

Следвайки естествената логика на първичната сигнализация, най-добре е да предпочетете втория адвокат. Подсъзнателната логиката на това решение е следната: адвокатът вероятно е способен успешно да конкурира другите адвокати и е търсен професионалист, затова има по-високи доходи, затова има по-добър външен социален статут.

Разбира се, няма никакви гаранции, че адвокатът, който разходва повече средства за лично потребление, притежава по-добри професионални способности. Но, в ситуацията свързана с риск, хората подсъзнателно действат, спазвайки законите на вероятностите. А тези закони подсказват, че е по-добре да се избере втория адвокат.

Когато важните решения са свързани с хора, които не познаваме добре, дори слабите сигнали относно техните способности, могат да се окажат решаващи. Показателен пример е решението да се наеме на работа един или друг кандидат. Първото впечатление от разговора с кандидата има много важно значение и както се казва, няма да имате втори шанс да направите първото впечатление.

Прочетено: 9,023 пъти Източник: Портал Кариерист | 27.01.2007г.

Кликнете върху социалния бутон и споделете тази статия с приятели!


Коментари

Чудесен материал, който ще отвори очите на нашите политици защо учителите се борят за по-добри доходи! Не може хората, които отговарят за бъдещето на нацията, възпитавайки децата на България, да се обличат от магазини със стоки втора употреба и да се чувстват като неудачници поради грешките и некомпетентността на управниците ни! НЕ Е НОРМАЛНО ДА НЕ МОЖЕ ДА СИ КУПИ КНИГА ЧОВЕК, ГОВОРЕЩ ЗА НАУКА! И да не може да се грижи за родните си деца, както го задължава съвестта му и Конституцията ни. Все по-странни ми се струват нашите управници! Нещата в България биха се оправили, когато се постави условие заплатите им “ ДА НЕ СА ПО-ВИСОКИ ОТ ТРИ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ ЗА СТРАНАТА!” Да видите как ще отиде в небитието и сивата икономика, която така старателно си създадоха и отглеждат!!! О! А по въпроса за отпуските на учителите също може да се замисли всеки – дали наистина може с такива доходи учителят да почива пълноценно? Защо ли да не си почива поне с 15 деца!!!


Добави коментар